Türr István-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Türr István híd
Overspant Duna
Rijstroken 1x2
Totale lengte 582 meter
Hoofdoverspanning 103 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 26-08-1909
Verkeersintensiteit 7.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Türr István-brug of István Türr-brug (Hongaars: Türr István híd) is een vakwerkbrug in Hongarije, gelegen over de Donau bij Baja.

Kenmerken

De Türr István-brug is een monumentale stalen vakwerkbrug met een totale lengte van 582 meter. De brug bestaat uit een hoofdbrug met vier overspanningen waarvan de langste 103,5 meter bedraagt, en een aanbrug aan de westzijde. De brug heeft een ongebruikelijke constructie, de rijbanen liggen aan de buitenzijde en worden ondersteund met een hangconstructie aan de vakwerkbrug. In het midden is een spoorlijn. Wegverkeer en spoorverkeer kruisen elkaar niet, waardoor het een snellere verbinding is voor beide modaliteiten dan veel andere gecombineerde weg/spoorbruggen. Aan de noordzijde is aanvullend nog een vrijliggend fiets/voetpad.

De brug overspant de Donau bij het stadje Baja, de Route 55 voert over de brug. Het is momenteel de zuidelijkste brug over de Donau in Hongarije waardoor de weg enige betekenis heeft voor doorgaand verkeer.

Geschiedenis

Toen in 1885 de spoorlijn van Baja naar Subotica gereed kwam, nam de noodzaak voor een Donaukruising toe. De brug is tussen 1907 en 1909 aangelegd als eerste Donaubrug ten zuiden van Budapest.[1] De brug is op 26 augustus 1909 in gebruik genomen. De oorspronkelijke brug had een ander ontwerp, dit was een boogbrug met vier overspanningen.[2] Het brugdek was indertijd ook aanzienlijk smaller, dit was van oorsprong alleen een spoorbrug. De toenmalige brug was 577 meter lang met vier overspanningen van 100 meter en een aanbrug aan de westkant van de Donau.

Circa 1935-1937 werd het brugdek geasfalteerd zodat er een gecombineerde weg/spoorbrug ontstond. De brug was smal, treinverkeer en wegverkeer moest op elkaar wachten, bovendien had wegverkeer ook alternerend verkeer omdat het te smal was voor twee rijstroken.

De twee centrale overspanningen van de brug stortten op 21 september 1944 in tijdens een aanval van de U.S. Air Force.[3] Een paar weken later bliezen de terugtrekkende Duitsers de rest van de brug op. De brug is vervolgens in 1949-1950 hersteld en op 17 december 1950 weer in gebruik genomen. De herstelde brug werd zo gebouwd dat het wegverkeer later gescheiden kon worden van het treinverkeer, hiertoe werden al voorbereidingen aangebracht op de cantilever vakwerkoverspanningen.

Uiteindelijk werden in 1988 de buitenste overspanningen gerealiseerd, deze waren echter alleen geschikt voor voertuigen lichter dan 3,5 ton. Het vrachtverkeer moest nog steeds over de geasfalteerde spoorbaan in het midden, wat congestie veroorzaakte voor treinen en vrachtwagens.

In 1998-1999 is de brug gereconstrueerd en versterkt, hierbij is het wegverkeer en spoorverkeer volledig gescheiden. Aan beide buitenkanten van de brug werd een aparte rijbaan van 4,3 meter breed gerealiseerd, geschikt voor voertuigen tot 40 ton. De spoorlijn is toen ook gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor 80 km/h op de brug. De gereconstrueerde brug werd op 21 oktober 1999 in gebruik genomen.[4]

Naamgeving

De brug is vernoemd naar István Türr (Hongaars: Türr István) (1825-1908), een Hongaars militair en ingenieur. Na zijn militaire carrière in onder andere Italië beoefende hij het vak van ingenieur en hield zich bezig met waterbouwkundige projecten, zowel in Hongarije als in de eerste planfase van het Panamakanaal. Hij was geboren in Baja, waar de brug is gelegen.

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug