Kruispunt

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf T-kruispunt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kruispunt is een ontmoetingspunt van wegen, waarbij uitwisseling tussen de wegen onderling mogelijk is. Kruispunten kunnen zowel ongelijkvloers als gelijkvloers zijn uitgevoerd.

Een situatie waarbij een weg eindigt op een andere weg, wordt een T-kruispunt genoemd.

Kruispuntvormen

Gelijkvloers:

Half-ongelijkvloers:

Ongelijkvloers:

Krimpenerwaardkruispunt

Een Krimpenerwaardkruispunt is een gelijkvloers kruispunt van niet-autosnelwegen met een baansplitsing in de hoofdweg, waarbij achter de uitrijstrook naar links fysieke rugdekking aanwezig is.

Quatre Braskruispunt

Een Quatre Braskruispunt is een gelijkvloers kruispunt van niet-autosnelwegen met een baansplitsing in de hoofdweg, waarbij achter de uitrijstrook naar links geen fysieke rugdekking aanwezig is.

Kwadrantoplossing

De kwadrantoplossing/quadrantoplossing of kwadrantaansluiting/quadrantaansluiting is een combinatie tussen een ongelijkvloerse kruising en twee kruispunten met tussen beide kruispunten een verbindingsweg.

SPUI-aansluiting

Een Single-point urban interchange oftewel SPUI is een type aansluiting. Het ontwerp is gedeeltelijk ongelijkvloers, waarbij afslaande stromen gelijkvloers worden gekruist, en linksafslaande stromen tegelijk kunnen. Hierdoor is er minder wachttijd. Een voordeel van deze aansluiting is dat het minder ruimte inneemt dan een standaard diamantaansluiting, en toch meer verkeer kan verwerken.

Continuous-flow intersection

Een continuous-flow intersection (CFI) is een gelijkvloers kruispunt met verkeerslichten waar linksafslaand verkeer aan de linkerkant van de weg opstelt en zodoende tegelijkertijd groen krijgt met het rechtdoorgaande verkeer in de tegengestelde richting. Dit type wordt zover bekend alleen en slechts incidenteel in de Verenigde Staten toegepast.

Diverging diamond interchange

Een diverging diamond interchange (DDI) is een aansluiting waarbij het verkeer op de hoofdweg naar de linkerkant van de weg gaat en dan linksaf de toerit op rijdt naar een snelweg. Een DDI wordt vooral toegepast op plekken waar veel linksafslaand verkeer naar een snelweg is. Het concept wordt in Frankrijk en de Verenigde Staten toegepast.

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Kreuzung
  • Deens (Dansk): kryds
  • Engels (English): crossroads, junction, intersection
  • Frans (Français): carrefour
  • Italiaans (Italiano): incrocio, intersezione
  • Pools (Polski): skrzyżowanie
  • Slowaaks (Slovenčina): križovatka
  • Spaans (Español): cruce, intersección

Bronnen, noten en referenties

  • Richtlijnen Ontwerp Niet-Autosnelwegen. Min V & W, Den Haag, 1986