T1 (Tanzania)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T1
Begin Dar es Salaam
Einde Tunduma
Lengte 920 km
Route

Dar es Salaam

Chalinze

Morogoro

Mikumi

Iringa

Makambako

Mbeya

Tunduma

T2

De T1 is een trunk road in Tanzania. De weg vormt de belangrijkste oost-westroute van het land, vanaf de havenstad Dar es Salaam via Iringa en Mbeya naar de grens met Zambia bij Tunduma. De T1 is 920 kilometer lang.

Routebeschrijving

Regio Dar es Salaam

De T1 begint in Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania en één van de belangrijkste havensteden aan de oostkust van Afrika. De eerste 25 kilometer in Dar es Salaam is een dual carriageway met 2x2 rijstroken, het meest stedelijke deel kent ook een Bus Rapid Transit systeem in het midden. In de buitenwijken is de weg meer op free-flow verkeer ingericht met enkele ongelijkvloerse kruisingen en left in, left out-aansluitingen.

Centraal-Tanzania

Buiten Dar es Salaam is de T1 een verharde enkelbaans weg. De corridor is relatief dichtbevolkt met veel dorpen en kleine steden aan de weg. Bij Chalinze slaat de T2 af naar het noorden. Het terrein is in eerste instantie vrij vlak. De weg buigt geleidelijk naar het zuidwesten af. In Morogoro slaat de T3 af naar het noordwesten. De route voert zuidwestwaarts door een wat minder dichtbevolkte regio. De route vermijdt hier de bergketens en kent geen erg grote hoogteverschillen. Het is een betrekkelijk moderne enkelbaans weg.

Halverwege Morogoro en Iringa voert de weg door de canyon van de Great Ruaha River. Dit traject van de T1 is bochtiger. Verder naar het zuidwesten voert de weg de Tanzaniaanse Hooglanden in, de weg stijgt hier eerst naar 1.200 meter hoogte en later tot 1.600 meter hoogte bij Iringa. In Iringa sluit de T5 uit de hoofdstad Dodoma aan.

West-Tanzania

Zuidwestelijk van Iringa vormt de T1 een moderne enkelbaans weg door de hooglanden, dit deel ligt op 1.600 tot ruim 1.800 meter boven zeeniveau, maar kent zelf niet veel hoogteverschillen. Na Makambako begint een lange, vrij geleidelijke afdaling naar 1.100 meter hoogte. Westelijker stijgt de weg weer, opnieuw vrij geleidelijk, tot de op 1.700 meter hoogte gelegen stad Mbeya, de belangrijkste stad van zuidwestelijk Tanzania. Deze regio is vrij dichtbevolkt en de T1 voert hier 25 kilometer door bebouwd gebied. De T1 blijft echter enkelbaans door deze steden.

De T1 verloopt daarna in zuidwestelijke richting over de hooglanden en varieert geleidelijk van 1.200 tot 1.500 meter. De weg is ook hier een moderne verharde weg tot Tunduma, de grensstad aan de grens met Zambia. De grensovergang ligt in bebouwd gebied, aan Zambiaanse zijde gaat de T2 verder naar Lusaka.

Geschiedenis

De Tanzam Highway

De T1 is van oudsher de belangrijkste internationale weg van Tanzania en staat ook bekend als de Tanzam Highway (Tanzania - Zambia Highway), omdat het de meest directe verbinding tussen de havenstad Dar es Salaam en de landinwaarts gelegen stad Lusaka vormt. Deze weg verbinding is tussen 1968 en 1973 aangelegd en was één van de eerste moderne wegen in Tanzania.

Tijdens de periode van Apartheid in Zuid-Afrika en de burgeroorlogen in Angola en Mozambique was dit de enige veilige route van Zambia naar de rest van de wereld. De Southern African Development Community (SADC) heeft deze corridor ook aangewezen als een belangrijke route binnen het zuiden van Afrika.

Herstel van de route

In 1982 werd door de overheid van Tanzania een programma opgezet om de in slechtere toestand gerakende Tanzam Highway te renoveren en moderniseren. In de periode 1987-1994 zijn de eerste delen hersteld, maar dit omvatte slechts 78 kilometer vanwege de teruglopende financiën, namelijk 44 kilometer tussen Mlandizi en Chalinze (niet ver van Dar es Salaam) en 33 kilometer tussen Kimumi en Ruaha.[1] De weg is na 2000 op grote schaal hersteld. In 2003 is de route door de Kitonga Gorge ten oosten van Iringa gerenoveerd.[2] Tussen 2008 en 2013 is door een Nederlands bouwbedrijf een 220 kilometer lang traject tussen Iyovia en Mafinga in het zuidwesten van Tanzania gerenoveerd voor € 134 miljoen.[3]

Upgrades

De weg was oorspronkelijk alleen in Dar es Salaam opgewaardeerd. Het stedelijke deel was al voor 2000 een dual carriageway met gelijkvloerse kruispunten. Het stedelijke deel in Dar es Salaam is tussen 2012 en 2015 voorzien van een Bus Rapid Transit systeem.[4]

In 2019 begon een groot project om de weg tussen Dar es Salaam en Morogoro op te waarderen met een tolconcessie.[5] Dit omvatte 197 kilometer van de T1, waarbij de eerste 62 kilometer naar Chalinze naar 2x3 rijstroken met een ontwerpsnelheid van 120 km/h is opgewaardeerd. De eerste delen openden in 2021 in de periferie van Dar es Salaam,[6] echter dit traject is geen volwaardige autosnelweg, er zijn kruispunten en voetgangersoversteken. De rest van het traject van Chalinze naar Morogoro was voorzien met 2x2 rijstroken. Dit was de eerste langere dubbelbaans weg van Tanzania.

Wegnummering

Het wegnummer van de route is gewijzigd. Oorspronkelijk was de route vanaf Dar es Salaam tot Iringa als de A7 genummerd, het traject vanaf Iringa tot Tunduma aan de grens met Zambia was als de A104 genummerd, dit nummer kwam uit de periode dat een aantal landen in Oost-Afrika een geïntegreerde wegnummering hadden. Omstreeks 1989 is dit deels gewijzigd naar meer A-nummers die alleen binnen Tanzania waren gelegen en met de Roads Act 2007 is het huidige netwerk van genummerde trunk roads gecreëerd, waarmee de gehele route als de T1 werd genummerd.[7]

Het deel van Iringa tot de grens met Zambia bij Tunduma is ook onderdeel van de Trans-Africa Highway 4 (Cairo - Cape Town).

Toekomst

Het is gepland om vanaf medio 2024 een 215 kilometer lange tolweg aan te leggen tussen Kibaha en Morogoro.[8] Dit deel moet als autosnelweg met een maximumsnelheid van 120 km/h aangelegd worden.[9]

Tol

De T1 is een tolweg tussen Dar es Salaam en Chalinze, waar 8 tolpoorten zijn voorzien in het kader van de upgrade van de weg tot een semi-autosnelweg.[10]

Referenties

Trunk roads in Tanzania

T1T2T3T4T5T6T7T8T9T10T11T12T13T14T15T16T17T18T19T20T21T22T23T26T27T28T31T35T36T37T38T39T40T41T42