T2 (Tanzania)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T2
Begin Chalinze
Einde Namanga
Lengte 645 km
Route

Chalinze

Korogwe

Mombo

Kilototoni

Moshi

Arusha

Namanga

De T2 is een trunk road in Tanzania. De weg vormt een noord-zuidroute in het noordoosten van het land, vanaf Chalinze via Arush tot de grens met Kenia bij Namanga. Het is de primaire wegverbinding naar het gebied rond de Kilimanjaro en het is ook de voornaamste verbinding voor verkeer tussen Dar es Salaam en Nairobi. De T2 is 645 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het zuidelijk deel van de route tussen Chalinze en Segera.

De T2 begint in de plaats Chalinze op een kruising met de T1, ongeveer 100 kilometer ten westen van Dar es Salaam. De weg voert als enkelbaans geasfalteerde weg noordwaarts door een droog savannelandschap, op behoorlijke afstand parallel aan de kust. Er liggen over een lang traject geen grotere plaatsen op de route. Bij het dorp Segera slaat de T13 af naar Tanga en Mombasa. De route buigt daarna naar het noordwesten af en verloopt op enige afstand parallel aan de grens met Kenia. De weg verloopt langs de voet van een serie bergketens maar kent geen grote hoogteverschillen. De weg stijgt zeer geleidelijk tot circa 800 meter hoogte tot aan het wat dichter bevolkte gebied aan de voet van de Kilimanjaro.

De T2 voert recht op de Kilimanjaro af, die ver boven het omringende landschap uit stijgt. De berg is 5.895 meter hoog terwijl de weg er op 900 meter hoogte langs de voet van verloopt. Dit traject verloopt van oost naar west door een dichtbevolkte streek. De weg voert ook rond de 4.566 meter hoge Mount Meru, een berg die vrij staat van de Kilimanjaro. Hier is de stad Arusha gelegen, de belangrijkste stad op de route en de grootste stad in het noordoosten van Tanzania. Door Arusha telt de T2 2x2 rijstroken. In Arusha sluit ook de T5 naar de hoofstad Dodoma aan. Arusha heeft ook een bypass.

Vanaf Arusha voert de weg noordwaarts tot de grens met Kenia. Dit traject voor door droog gebied op circa 1.400 meter hoogte. De weg is ook hier een verharde weg en verloopt tot aan de grensplaats Namanga, waar de grensovergang in bebouwd gebied ligt. Aan de Keniaanse zijde gaat de A2 verder naar Nairobi, deze stad ligt 150 kilometer noordelijker.

Geschiedenis

Vanuit de ontwikkelingsstrategie van de Southern African Development Community (SADC) had de route wat minder prioriteit, het was niet aangewezen als één van de prioriteitsroutes, behalve het noordelijkste deel vanaf Arusha tot de grens met Kenia, dat een belangrijkere route werd geacht die via Dodoma verliep.[1] Door de East African Community is alleen het noordelijkste en zuidelijkste deel aangewezen als een officiële corridor.[2] Desondanks had de weg best wel een bovenregionale betekenis omdat het de meest logische route is van Dar es Salaam naar Nairobi. Bijkomend is dat het zuidelijk deel ook onderdeel is van de doorgaande route van Dar es Salaam naar Mombasa.

De weg is vermoedelijk al vrij vroeg gemoderniseerd, beginnend in de jaren '50. In 1959 opende de eerste vaste brug over de rivier de Wami voor het verkeer. Deze brug ligt in een dal met een smal en bochtig traject. De brug is in 2022 gebypasst door een grotere, moderne brug.[3] Het zuidelijk deel van de route tussen Chalinze en Segera is in de periode 1989-1993 gerenoveerd. In de periode 2004-2006 is deze weg opnieuw gerehabiliteerd.[4]

Mede vanwege het toerisme rond de Kilimanjaro was de T2 één van de eerste wegen in Tanzania die volledig verhard was. In 2012 zijn de grensformaliteiten tussen Tanzania en Kenia bij de grensplaats Namanga vereenvoudigd tot een 'one stop border crossing'.[5] Op dat moment was ook het traject van Arusha tot de grens gemoderniseerd,[6][7] alhoewel werkzaamheden nog doorliepen tot 2014.[8]

Het traject van Segera tot bij de Kilimanjaro-regio staat ook wel bekend als de Tanga Corridor, deze route was begin jaren 2000 in slechte staat en is rond 2010 gerenoveerd.[9]

Ter hoogte van de stad Arusha is een 42 kilometer lange bypass langs de west- en zuidkant van de stad aangelegd. Dit deel is in fases geopend, de officiële inauguratie van de bypass volgde op 22 juli 2022.[10][11]

Wegnummergeschiedenis

Tot in de jaren '80 was het noordelijkste deel van de weg als de A104 genummerd, onderdeel van de doorgaande route door Kenia en Tanzania, die een geïntegreerd wegnummeringssysteem hadden. Vermoedelijk in 1989 werden verdere nummers toegevoegd aan het Tanzaniaanse wegennet. De route kreeg daarbij een combinatie van nummers en wegklassen. Het zuidelijk deel tussen beginpunt Chalinze en Segera was als de A14 genummerd, die verder de kust volgde richting Mombasa. Het deel tussen Segera en Kilototoni had een lagere status en was genummerd als de B1. Tussen Kilototoni en Arush was de weg als de A23 genummerd, dit was de oost-westroute van de regio. Vermoedelijk in 2007 is een nieuwe wegnummering van trunk roads en regional roads ingevoerd, waarmee de weg zijn huidige wegnummer T2 kreeg.

Referenties

Trunk roads in Tanzania

T1T2T3T4T5T6T7T8T9T10T11T12T13T14T15T16T17T18T19T20T21T22T23T26T27T28T31T35T36T37T38T39T40T41T42