T2 (Zambia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T2 Zambia.svg
T2 Zambia map.png
T2
Begin Chirundu (ZW)
Einde Nakonde (EAT)
Lengte 1.158 km
Route

Flag of Zimbabwe.svg A1

Centrum.svg Chirundu

Centrum.svg Kafue T1 Zambia.svg

Centrum.svg Chilanga

Centrum.svg Lusaka T4 Zambia.svg

Centrum.svg Kabwe

Centrum.svg Kapiri Mposhi T3 Zambia.svg

Centrum.svg Mkushi

Centrum.svg Serenje

Centrum.svg Mpika

Centrum.svg Isoka

Centrum.svg Nakonde

Flag of Tanzania.svg A104

De T2 is een trunk road in Zambia. De weg vormt een lange route vanaf de grens met Zimbabwe via de hoofdstad Lusaka en Kabwe naar de grens met Tanzania. De T2 is de langste weg van het land, met een lengte van 1.158 kilometer.

Routebeschrijving

De T2 bestaat eigenlijk uit drie verschillende delen. Het zuidelijke deel verbindt de grens met Zimbabwe met de hoofdstad Lusaka. Dit deel is onderdeel van de route van Harare naar Lusaka, en verloopt over een plateau op circa 1.000 meter hoogte. Het plateau kent kleine hoogteverschillen. Via Kafue loopt de T2 naar Lusaka. De route door de stad Lusaka is breed uitgevoerd, met 2x2 tot 2x3 rijstroken en gaat door het centrum. Lusaka heeft geen echte ringweg, doorgaand verkeer moet door het centrum.

Het tweede deel van de T2 voert van Lusaka naar Kapiri Mposhi, waar de T3 naar het industriële noordwesten van Zambia verder gaat. Dit is een belangrijke weg en voert ook door de stad Kabwe. Dit deel van de route voert op circa 1.100 tot 1.200 meter hoogte over een vrij vlak plateau. In Kapiri Mposhi slaat de T2 naar het oosten af.

Het derde en langste deel verloopt vanaf Kapiri Mposhi noordoostwaarts naar de grens met Tanzania. Hier liggen geen grotere steden op de route, maar de T2 legt wel een grote afstand door het oostelijk deel van Zambia af. De T2 passeert op slechts 1 kilometer afstand van het zuidoostpunt van de Democratische Republiek Congo langs. Dit deel van de route voert over een hoger plateau op circa 1.500 tot 1.600 meter hoogte. Ten noordoosten van Mpika doorkruist men een laag gebergte. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 1.750 meter hoogte. De grens met Tanzania ligt in stedelijk gebied in de stad Nakonde. Aan Tanzaniaanse zijde gaat de A104 verder naar Mbeya.

Geschiedenis

Het deel van Lusaka naar Kapiri Mposhi heet de Great North Road, dit is historisch gezien de belangrijkste weg van Zambia, en verbindt de hoofdstad Lusaka met de industriesteden in het noordwesten van Zambia, via de T3. Dit deel was onderdeel van de eind 19e eeuw voorziene weg van Cairo naar Cape Town. De weg is grotendeels in de jaren '50 en '60 aangelegd als verbinding van Lusaka naar Harare in het zuiden en Kitwe in het noorden, evenals Tanzania in het noordoosten. De T2 is daarom eigenlijk een verzameling van 3 wegen met een eigen functie.

Op de grens met Zimbabwe is in 1938-1939 een hangbrug gebouwd, de Chirundu Bridge, ook wel bekend als de Otto Beit Bridge. De brug heeft een hoofdoverspanning van 320 meter. De brug opende op 24 mei 1939 voor het verkeer. De brug was smal en met de toename van het verkeer bleek een bredere brug noodzakelijk. Deze is tussen 2000 en 2002 ten westen van de brug gebouwd en opende op 12 december 2002 voor het verkeer. De brug is de voornaamste verbinding tussen Zambia en Zimbabwe, aan beide zijden is een grote grensovergang.

De T2 is over de gehele lengte geasfalteerd. In 2017 is de T2 in het noorden van Lusaka naar 2x2 rijstroken verbreed.

Referenties


Flag of Zambia.svg Trunk Routes in Zambia Flag of Zambia.svg

T1T2T3T4T5T6