T2 (Zambia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T2
Begin Chirundu (ZW)
Einde Nakonde (EAT)
Lengte 1.158 km
Route

Chirundu

Kafue

Chilanga

Lusaka

Kabwe

Kapiri Mposhi

Mkushi

Serenje

Mpika

Isoka

Nakonde

De T2 is een trunk road in Zambia. De weg vormt een lange route vanaf de grens met Zimbabwe via de hoofdstad Lusaka en Kabwe naar de grens met Tanzania. De T2 is de langste weg van het land, met een lengte van 1.158 kilometer.

Routebeschrijving

De T2 bestaat eigenlijk uit drie verschillende delen. Het zuidelijke deel verbindt de grens met Zimbabwe met de hoofdstad Lusaka. Dit deel is onderdeel van de route van Harare naar Lusaka, en verloopt over een plateau op circa 1.000 meter hoogte. Het plateau kent kleine hoogteverschillen. Via Kafue loopt de T2 naar Lusaka. De route door de stad Lusaka is breed uitgevoerd, met 2x2 tot 2x3 rijstroken en gaat door het centrum. Lusaka heeft geen echte ringweg, doorgaand verkeer moet door het centrum.

Het tweede deel van de T2 voert van Lusaka naar Kapiri Mposhi, waar de T3 naar het industriële noordwesten van Zambia verder gaat. Dit is een belangrijke weg en voert ook door de stad Kabwe. Dit deel van de route voert op circa 1.100 tot 1.200 meter hoogte over een vrij vlak plateau. In Kapiri Mposhi slaat de T2 naar het oosten af.

Het derde en langste deel verloopt vanaf Kapiri Mposhi noordoostwaarts naar de grens met Tanzania. Hier liggen geen grotere steden op de route, maar de T2 legt wel een grote afstand door het oostelijk deel van Zambia af. De T2 passeert op slechts 1 kilometer afstand van het zuidoostpunt van de Democratische Republiek Congo langs. Dit deel van de route voert over een hoger plateau op circa 1.500 tot 1.600 meter hoogte. Ten noordoosten van Mpika doorkruist men een laag gebergte. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 1.750 meter hoogte. De grens met Tanzania ligt in stedelijk gebied in de stad Nakonde. Aan Tanzaniaanse zijde gaat de T1 verder naar Mbeya.

Geschiedenis

De Chirundu Bridge over de Zambezi in 1964.

Het deel van Lusaka naar Kapiri Mposhi heet de Great North Road, dit is historisch gezien de belangrijkste weg van Zambia, en verbindt de hoofdstad Lusaka met de industriesteden in het noordwesten van Zambia, via de T3. Dit deel was onderdeel van de eind 19e eeuw voorziene weg van Cairo naar Cape Town. De weg is grotendeels in de jaren '50 en '60 aangelegd als verbinding van Lusaka naar Harare in het zuiden en Kitwe in het noorden, evenals Tanzania in het noordoosten. De T2 is daarom eigenlijk een verzameling van 3 wegen met een eigen functie.

Op de grens met Zimbabwe is in 1938-1939 een hangbrug gebouwd, de Chirundu Bridge, ook wel bekend als de Otto Beit Bridge. De brug heeft een hoofdoverspanning van 320 meter. De brug opende op 24 mei 1939 voor het verkeer. De brug was smal en met de toename van het verkeer bleek een bredere brug noodzakelijk. Deze is tussen 2000 en 2002 ten westen van de brug gebouwd en opende op 12 december 2002 voor het verkeer. De brug is de voornaamste verbinding tussen Zambia en Zimbabwe, aan beide zijden is een grote grensovergang.

Het deel van de T2 dat onderdeel is van de TAN-ZAM Highway tussen Kapiri Mposhi en de grens met Tanzania was in 1966 nog volledig onverhard. Direct na onafhankelijkheid verkreeg de regering van Zambia leningen van de World Bank om de weg als een verharde weg aan te leggen, omdat de exportroute via Rhodesië in 1965 was weggevallen vanwege de onafhankelijkheidsverklaring in dat land. Er werden leningen verstrekt voor drie projecten van in totaal 805 kilometer tussen Kapiri Mposhi en de grens met Tanzania.[1] De verharde weg is grotendeels in de periode 1968-1973 in gebruik genomen.

De T2 is sindsdien over de gehele lengte geasfalteerd. De weg verkeerde echter in de jaren '90 in slechte conditie vanwege het gebrek aan onderhoud. De conditie werd daarna steeds slechter. In 2015 kende de African Development Bank een lening van $ 256 miljoen toe om het 210 kilometer lange deel tussen Chinsali en Nakunde bij de grens met Tanzania te heraanleggen.[2] In 2018 kende de European Investment Bank een lening van € 110 miljoen toe om 162 kilometer tussen Mpika en Chinsali te heraanleggen.[3]

In 2016 werd aangekondigd dat de weg tussen Lusaka en Kapiri Mposhi naar 2x2 rijstroken verdubbeld zou gaan worden. In 2017 werd hiervoor een EIS gepubliceerd.[4] In het ontwerp werd uitgegaan van een limited-access highway, met gedeeltelijk ongelijkvloerse kruisingen, echter in bebouwde gebieden met gelijkvloerse kruisingen omdat er te weinig ruimte is voor de bouw van ventwegen. De weg is ontworpen volgens het Geometric Design of Trunk Roads van de SADC, met een ontwerpsnelheid van 120 km/h in landelijke gebieden en 100 km/h in semi-bebouwde gebieden. Het project is echter in 2022 afgeblazen om een schuldencrisis af te wenden.[5] In 2023 werd echter gesproken dat het project met nieuwe kredieten uit China hervat zou worden.[6]

Referenties

Trunk Routes in Zambia

T1T2T3T4T5T6