T4 (Zambia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T4
Begin Lusaka
Einde Chipata (MW)
Lengte 592 km
Route

Lusaka

Katete

Chipata

De T4 is een trunk road in Zambia. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Lusaka tot de grens met Malawi bij Chipata. Het is de doorgaande weg naar Lilongwe. De T4 is 592 kilometer lang.

Routebeschrijving

De T4 begint in de hoofdstad Lusaka op de T2. Het is een belangrijke en drukke weg in Lusaka en telt binnen de stad 2x3 rijstroken. Aan de rand van de stad volgt een verkeersplein, waarna de T4 enkelbaans is. De weg verloopt dan oostwaarts door dunbevolkt gebied, er zijn weinig grote plaatsen in het zuidoosten van Zambia. De weg is wel geasfalteerd. De T4 voert over een plateau op 800 tot 1.000 meter hoogte. Het westelijke helft hiervan kent wel wat hoogteverschillen, het oostelijke deel van de route voert over vlakker gebied op 1.000 meter hoogte. Na vier-vijfde van de route takt de T6 af naar Mozambique. De T4 loopt parallel aan de grens met Mozambique, bij de Luangwa Bridge op minder dan 2 kilometer van de grens. De laatste plaats voor de grens met Malawi is Chipata. Aan Malawische zijde gaat een weg verder naar Lilongwe.

Geschiedenis

De T4 in Lusaka.

De T4 heet ook wel de Great East Road. De stad Chipata nabij de grens met Malawi lag in de Britse koloniale tijd erg afgelegen van andere steden, verkeer ging toen vooral naar Mozambique en Malawi. Om de bereikbaarheid van de oostelijke delen van Northern Rhodesia te bieden is de Great East Road begin jaren '30 aangelegd. De weg was in 1932 voltooid van Lusaka naar Chipata. Het was de eerste en lange tijd enige weg naar de Eastern Province van Zambia. De weg was indertijd een gravelweg, behalve het deel bij Lusaka. De weg is pas na onafhankelijkheid geasfalteerd.

Halverwege de route is de Luangwa Bridge over de Luangwa River gebouwd. De eerste brug op deze locatie opende in 1932 voor het verkeer. De brug is vlak na de onafhankelijkheid in 1964 verwoest door rebellen, als onderdeel van het conflict in de buurlanden. In 1968 opende een vervangende brug, die met Britse steun is aangelegd. Dit was een hangbrug. In 1979 raakte de brug opnieuw beschadigd door een actie van het Zimbabwaanse leger. De brug is daarna hersteld.

Rond 2003 is de T4 in Lusaka verbreed naar 2x2 rijstroken, en later deels naar 2x3 rijstroken.

Referenties


Trunk Routes in Zambia

T1T2T3T4T5T6