T5 (Zambia)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T5 Zambia.svg
T5 Zambia map.png
T5
Begin Chingola
Einde James Benwa (ANG)
Lengte 547 km
Route

Centrum.svg Chingola T3 Zambia.svg

Centrum.svg Kashamata

Centrum.svg Solwezi

Centrum.svg Mwinilunga

Centrum.svg Ikelenge

Centrum.svg Kalene Hill

Flag of Angola.svg EN250.svg

De T5 is een trunk road in Zambia. De weg vormt een oost-westroute door het noordwesten van het land, vanaf Chingola tot de grens met Angola. De T5 is 547 kilometer lang.

Routebeschrijving

In de mijnbouwstad Chingola slaat de T5 van de T3 af en verloopt dan westwaarts door de Outback van Zambia. Het gebied is een droge savanne, met enkele kleinere plaatsen. De T5 loopt parallel aan de grens met de Democratische Republiek Congo. De hoogteverschillen zijn gering, de weg verloopt grotendeels op 1.300 tot 1.400 meter hoogte. Het westelijkste deel voert noordwaarts, ten noorden van Mwinilunga voert de T5 direct langs de Congolese grens. De T5 eindigt op de grens met Angola, nabij het drielandenpunt met Congo. Vanaf hier gaat de EN250 verder naar Lobito.

Geschiedenis

De T5 is van wat minder belang dan de andere trunk roads in Zambia. De weg was in 2013 grotendeels geasfalteerd, behalve het westelijkste deel van Mwinilunga tot de Angolese grens. De T5 was daarmee de enige trunk road van Zambia die niet geheel geasfalteerd was.

Referenties


Flag of Zambia.svg Trunk Routes in Zambia Flag of Zambia.svg

T1T2T3T4T5T6