TERN

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TERN.svg

TERN is een lettertype die in sommige landen op de bewegwijzering wordt gebruikt. De afkorting TERN staat voor Trans European Road Network.

Ontwikkeling

Met de toename van internationaal verkeer nam de roep om meer eenduidige bewegwijzering toe. De meeste landen hebben een eigen bewegwijzeringsstijl en eigen lettertype, alhoewel sommige lettertypen in meerdere landen gebruikt wordt. TERN is ontwikkeld om de leesbaarheid van wegwijzers en dynamische route-informatiepanelen te vergroten. Deze moest voldoen aan alle (destijds) 25 talen in de Europese Unie, namelijk alle talen met een Latijns schrift en het Griekse schrift. Aanvankelijk werd geen rekening gehouden met het Cyrillische schrift doordat er nog geen landen met Cyrillisch schrift onderdeel uitmaakten van de Europese Unie. Dit veranderde toen in 2007 Bulgarije toetrad.

De in de ontwikkeling tot het lettertype TERN is primair gekeken naar drie reeds bestaande lettertypen op de Europese bewegwijzering, namelijk het Britse 'Transport', het Duitse 'DIN 1451' en het Nederlandse 'RWS'.[1] Het Nederlandse RWS was vooral in nadeel op DRIPs, omdat hoofdletters kleiner zijn dan bij de andere lettertypen. Transport was echter weer te breed. TERN kwam daarbij het meest overeen met DIN 1451, zowel op bewegwijzering als op DRIPs. In testen met leesbaarheid van wegwijzers bleek RWS het minste te scoren, zowel op reguliere wegwijzers als DRIPs.[2] Transport bleek op leesbaarheid beter te scoren dan DIN 1451.

Landen

In 2009 werd TERN voor het eerst gebruikt op DRIPs in Nederland en in 2011 werden de eerste wegwijzers met TERN in Oostenrijk geplaatst. Vanaf 2013 is TERN het officiële lettertype voor bewegwijzering in Oostenrijk. In 2014 werden de eerste wegwijzers met TERN in Slowakije geplaatst.

Referenties