TF-21 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
TF-21
Begin La Orotava
Einde Granadilla de Abona
Lengte 83 km
Route

La Orotava

Aguamansa

Vilaflor

Granadilla de Abona

De TF-21 is een carretera in Spanje, gelegen op Tenerife in de Canarische Eilanden. De weg verloopt vanaf La Orotava naar Granadilla de Abona, over het hoogstgelegen deel van het eiland, langs de Teide. De weg heet ook wel de Carretera del Teide en is 83 kilometer lang.

Routebeschrijving

De TF-21 naar de Teide.

De TF-21 begint aan de noordzijde van Tenerife op La Orotava op een aansluiting met de autosnelweg TF-5. Dit ligt op circa 270 meter boven zeeniveau. De weg stijgt dan over de noordflank van Tenerife via lange slingers met haarspeldbochten. Het laatste dorp op de route is Aguamansa op circa 1.050 meter boven zeeniveau. Daarna volgt een steil traject over beboste hellingen en bereikt men het plateau rond de voet van de Teide dat op 2.000 meter hoogte ligt. Hier liggen nog een paar verspreide huizen die onder Las Cañadas del Teide vallen.

De weg voert dan over een rotsige lavavlakte rond de oost- en zuidflank van de Teide. Het hoogste punt van de weg ligt op 2.356 meter en is één van de hoogste wegen van Spanje. Het hoogste punt is een parkeerplaats bij de kabelbaan naar de Teide. De weg blijft daarna nog enige tijd op meer dan 2.000 meter hoogte, tot de grote afdaling aan de zuidflank van Tenerife begint. De weg daalt hier af door dunner beboste hellingen. Het eerste dorp is Vilaflor, dat op 1.400 meter hoogte ligt. Via een zeer bochtige weg daalt de TF-21 verder af naar eindpunt Granadilla de Abona, dat op 650 meter hoogte ligt.

Geschiedenis

De bouw van een noord-zuidroute langs de Teide werd begin 20e eeuw al een concreet project en de bouw van de weg begon in 1918. De uitvoering verliep traag en werd verder vertraagd door de Spaanse burgeroorlog. De weg kwam in 1946 gereed. De weg is kort daarna al op diverse punten verbeterd, eind jaren '70 waren diverse tracéverbeteringen uitgevoerd.

Tussen 1963 en 1971 is de kabelbaan naar de top van de Teide aangelegd. Hiermee werd de weg belangrijk voor het toerisme.

De weg was vanaf 1940 een carretera comarcal, de C-821 die ook van La Orotava naar Granadilla de Abona verliep. De weg werd in 1991 overgedragen aan het Cabildo Insular de Tenerife, waarna het is omgenummerd tot de TF-21.

Referenties