TRANSYT

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

TRANSYT (Traffic Network Study Tool) is in de wereld een van de bekendste verkeersregeltechnische programma's. Met TRANSYT kan men gecoördineerde regelingen ontwerpen voor een streng of een netwerk en deze optimaliseren. Het programma is ontworpen door de Transportation and Road Research Laboratory in Engeland in 1968 en kan daarmee gezien worden als een van de eerste programma's in de verkeerskunde. Destijds werd het programma nog uitgevoerd met voor die tijd geavanceerde computersystemen waarbij de berekeningen enkele dagen duurden en de uitvoer op ponskaarten werd gedrukt. Dat is tegenwoordig wel anders met de krachtige computersystemen, waar de berekeningen en uitvoer in enkele seconden klaar zijn.

TRANSYT is eigenlijk een macroscopisch deterministisch simulatie- en optimalisatiemodel. Voor het model zijn de intensiteiten benodigd van elke link, de intensiteiten van het verkeer dat het netwerk bij elke node verlaat en de intensiteiten van het verkeer dat bij elke node het netwerk in rijdt. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat tijdens de duur van de simulatieperiode de intensiteiten constant blijven. Voor elke te onderscheiden periode (ochtendspists, dal, avondspits, etc) is daarmee een afzonderlijke simulatie benodigd. TRANSYT optimaliseert de groenverdeling en offset van elk kruispunt in het netwerk bij een gegeven cyclustijd. Daarvoor voert het programma een aantal iteraties uit tussen de verkeerssimulatiemodule en de signaalgroep-optimalisatiemodule.

TRANSYT 7 is een DOS-versie. Deze is geintregreerd in COCON. In TRANSYT 7 is het niet mogelijk de fasevolgorde te optimaliseren en diende de verkeersregeltechnische ontwerper deze handmatig aan te passen. Sinds de uitgave van TRANSYT 12 is het wel mogelijk om de fasevolgorde te optimaliseren. Het nadeel hiervan was dat programma seperaat van COCON werkte en was het niet mogelijk om andere versies dan TRANSYT 7 te koppelen aan COCON. Sinds de uitgave van COCON 7.0 in september 2009 is deze mogelijkheid er wel.

Naast de veelgebruikte toepassing als optimalisatiemodel op bureaucomputers kan TRANSYT ook online uitgevoerd worden. Dit maakt het mogelijk om de optimalisaties elke paar minuten uit te voeren op basis van het actuele en te verwachten verkeersaanbod en de geoptimaliseerde groenverdeling en offset te versturen naar elke verkeersregeling in het aangesloten netwerk. Onder de naam Toptrac wordt deze toepassing in Nederland aangeboden.

De doelfunctie is voor TRANSYT dat getal dat zo laag mogelijk dient te zijn. Hoe lager de doelfunctie, hoe beter de regelingen functioneren. Het kan voorkomen dat met een hogere cyclustijd een lagere doelfunctie wordt behaald. Meestal wordt dan voor de hogere cyclustijd gekozen, aangezien deze beter het verkeer kan verwerken en enige overcapaciteit verschaft, waardoor fluctuaties in het verkeersaanbod beter verwerkt kunnen worden.


Verkeersregeltechnische software
COCON · Lisa+ · CCOL · VRIGEN · TRANSYT · TRAFFICK