Trinidad en Tobago

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf TT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Trinidad and Tobago.svg
Trinidad and Tobago
Trinidad and Tobago.png
Hoofdstad Port of Spain
Oppervlakte 5.131 km²
Inwonertal 1.230.000
Lengte wegennet 8.320 km
Lengte snelwegennet 63 km
Eerste snelweg 1956
Benaming snelweg highway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode TT

Trinidad en Tobago is een eilandnatie in het zuidoostelijk Caribisch gebied. Het land telt 1,2 miljoen inwoners en is ter grootte van 2 of 3 Nederlandse provincies. De hoofdstad is Port of Spain.

Inleiding

Het land bestaat uit het hoofdeiland Trinidad en het kleinere eiland Tobago, gelegen voor de kust van Venezuela. De kortste afstand tot Venezuela is slechts 15 kilometer. Het land ligt enigszins excentrisch van de rest van het Caribisch gebied. Naar het noorden ligt Grenada, naar het noordoosten ligt Barbados. De hoofdstad Port of Spain ligt op het eiland Tobago, evenals de meeste andere grotere plaatsen, zoals Arouca, Arima, San Fernando en Sangre Grande. De belangrijkste plaats op het eiland Tobago is Scarborough. Het land is niet zo bergachtig als veel andere Caribische landen, alhoewel er lage bergketens zijn in het noorden van Trinidad en op het eiland Tobago.

Het land werd in 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en is sindsdien een snelgroeiend land, gebaseerd op olie-export en toerisme. Het inkomen is met $ 19.800 per inwoner vrij hoog. De toeristensector is niet zo groot als de meeste andere Caribische eilanden, waarschijnlijk omdat Trinidad and Tobago verder buiten de gangbare eilanden ligt.

Wegennet

Het wegennet in Trinidad is goed ontwikkeld, en beter dan de meeste landen in de regio. Het verkeer rijdt links. Er is één langere autosnelweg in Trinidad, de snelweg van Port of Spain naar San Fernando (Uriah Butler Highway & Sir Solomon Hochoy Highway). Tevens is er een 2x2 bypass van Port of Spain, die een kilometer of 25 lang is, maar enkele gelijkvloerse kruisingen telt bij het centrum. De agglomeratie Port of Spain is verweven met die van Arouca en Arima, en is sterk oost-west georiënteerd, dus de meeste hoofdwegen lopen eveneens oost-west. Er loopt vanuit Port of Spain ook een 2x2 weg naar het noorden. Omdat het noorden bergachtig is, lopen hier minder wegen. De wegen in het vlakke binnenland van Trinidad kennen sterke vormen van lintbebouwing. Alhoewel Trinidad op amper 15 kilometer van Venezuela ligt, zijn er geen vaste verbindingen. Dit komt mede doordat dat deel van Venezuela dunbevolkt is.

Het wegennet op het eiland Tobago is minder ontwikkeld, maar de bevolkingsdichtheid is er ook lager. Langs Scarborough loopt een goede rondweg, en alle dorpen op het eiland worden met Scarborough verbonden. Er is een dagelijkse veerdienst tussen Port of Spain en Scarborough, die 2,5 á 3 uur enkele reis duurt.

Expressways in Trinidad & Tobago

Audrey Jeffers HighwayBeetham HighwayChurchill-Roosevelt HighwaySir Solomon Hochoy HighwayUriah Butler Highway


Wegnummering

Er is geen wegnummering in Trinidad en Tobago, kenmerkend voor Britse ex-kolonies. De wegen hebben namen.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over de bewegwijzering in Trinidad en Tobago. Daar het land al vroeg onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk valt te betwijfelen in hoeverre de bewegwijzering naar Brits model is.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten