TTK

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ТТК
Begin Moskva
Einde Moskva
Lengte 36 km
Route

Shosse Entuziastov

Nizhegorodskaya Ulitsa

MSD

Volgogradskiy Prospekt

Yuzhnoportovaya Ulitsa

Ulitsa Saykina

Avtozavodskaya Ulitsa

Ulitsa Tyufeleva Roshcha

Varshavskoye Shosse

Zagorodnoye Shosse

Leninskiy Prospekt

Komsomol'skiy Prospekt

Mal. Pirogovskaya Ulitsa

Novodevich'ya Naberezhnaya

Berezhkovskaya Naberezhnaya

Kutuzovksiy Prospekt

Prospekt Bagrationa

Moskva-Citi

Shmitovskiy Proyezd

Zvenigorodskoye Shosse

Begovaya Ulitsa

Leningradskiy Prospekt

Butyrskaya Ulitsa

Ulitsa Sovetskoy Armii

Prospekt Mira

Krasnosel'skiy

Krasnoprudnaya Ulitsa

Lefortovo Tunnel

De Derde Transportring (afkorting: TTK) is een autoweg[1] in Moskou, Rusland. De volledige naam is Третье транспортное кольцо (ТТК) - Tretye Transportnoye Kolitso, vaak afgekort als 3-е кольцо (derde ring). De ring vormt de binnenste ring van Moskou die volledig ongelijkvloers is uitgevoerd en is 36 kilometer lang. De ring loopt 4 à 5 kilometer uit het centrum en ligt tussen de Boulevard Ring en de MKAD. De TTK is voornamelijk uitgevoerd met 2x4 rijstroken en kent één lange tunnel aan de oostkant van het centrum, de Lefortovotunnel (Лефортовский тоннель) die 3,2 kilometer lang is.

Routebeschrijving

Het beginpunt van de TTK ligt bij het zuidelijke tunnelportaal van de Lefortovotunnel, waar men de M7 kruist, ook wel bekend als de Shosse Entuziastov. De weg telt hier 2x4 rijstroken en gaat met een lang viaduct over een aantal spoorlijnen heen. Dit gebied van Moskou bestaat voornamelijk uit industrie. De TTK maakt een scherpe bocht naar het westen en sluit hier wat provisorisch aan met 2x3 rijstroken. Westelijker liggen weer 2x4 rijstroken met parallelwegen en loopt de weg door een gebied met flats en veel bomen. Men steekt dan ten zuiden van het centrum de rivier de Moskva drie maal over. Rondom de aansluiting met de Leninskiy Prospekt ligt de weg ondergronds.

De weg buigt naar het noorden af, en vanaf de 2x4 rijstroken heeft men al uitzicht op de skyline van Moskva-Citi, een groot kantorenpark dat direct naast de TTK ligt. Bij de Kutozovskiy Prospekt loopt de TTK opnieuw even ondergronds en steekt daarna voor de vierde keer de rivier de Moskva over. De weg loopt dan langs Moskva-Citi met de wolkenkrabbers langs de weg, waarna de TTK door de wat oudere wijken van de stad loopt en naar het oosten afbuigt. Ten noorden van het centrum volgt een knooppunt met de Leningradskiy Prospekt, een uitloper van de M10 naar Sankt Peterburg. De TTK loopt daarna over een oude alignement en is feitelijk een ongelijkvloers gemaakte boulevard. Bij de meeste aansluitingen gaat de TTK over het onderste niveau, vaak onder maaiveld. Men steekt dan via een viaduct het enorme rangeerterrein van het Leningradskiystation over, waarna de TTK naar het zuiden afbuigt. Men komt dan door de Lefortovotunnel, die uit twee aparte tunnelbuizen bestaat die op enige afstand van elkaar lopen. Richting noorden gaat men over de volledige afstand door de tunnel, richting zuiden is de tunnel onderbroken door een bovengronds deel langs de rivier de Yauza. Hierna komt men weer bij het beginpunt uit.

Geschiedenis

De huidige ring was reeds in 1935 voorzien door Josef Stalin in het masterplan voor de reconstructie van Moskou. De aanleg werd uitgesteld mede vanwege de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werd prioriteit gegeven aan de bouw van het metronet. Tijdens de vroegere Sovjetperiode werd de weg voornamelijk aangelegd als brede boulevard, met 10 à 12 rijstroken, zoals op veel plekken in Moskou het geval is. In de jaren 1960 werden er op drie plekken ongelijkvloerse kruisingen aangelegd. In 1975 volgde een vierde.

De daadwerkelijke werkzaamheden om de TTK ongelijkvloers te maken begonnen omstreeks 1995. Op 10 mei 1999 werd het eerste ongelijkvloerse deel opengesteld tussen de Komsomolski Prospekt en de Berezhkovskaya Naberezhnaya, waarbij een oude boogbrug werd vervangen door de 8-strooks Krasnoluzhskybrug over de rivier de Moskva. Op 11 december 1999 werd dit stuk noordwaarts verlengd tot aan het zakencentrum Moskva-Citi (IBC). In 2001 en 2002 openden voornamelijk delen aan de zuid- en noordkant. Op 5 december 2003 opende de Leforotovotunnel, waarmee de ring voltooid, maar nog niet af was. Op 4 november 2005 openden de laatste 3 gereconstrueerde aansluitingen waarmee de TTK volledig ongelijkvloers was.

Op 24 september 2012 opende een nieuwe feeder bij het Moscow International Business Center (IBC) aan de westzijde van de TTK. Dat project omvat een nieuw knooppunt met veel fly-overs en verbindingswegen, die het verkeer vanaf de M9 verwerkt.

Lefortovotunnel

Het noordelijke portaal van de tunnel.

Veruit het belangrijkste project van de TTK was de bouw van de Lefortovotunnel, die in de oostring zit. De langste tunnelbuis is 3.200 meter lang en de Lefortovotunnel is één van de langste stedelijke tunnels van Europa. De tunnel kent twee aparte tunnelbuizen die op enige afstand van elkaar liggen, circa 500 meter van elkaar op zijn verst. De noordelijke richting is volledig in één tunnelbuis met 3 rijstroken. Richting zuiden is de tunnelbuis ter hoogte van de rivier de Yauza onderbroken en telt 4 rijstroken. De tunnel is op 5 december 2003 opengesteld. De tunnel heeft moderne veiligheidsmaatregelen, maar er zijn problemen met water dat vanuit de rivier de Yauza de tunnel in lekt, waardoor in de winter gevaarlijke rijomstandigheden kunnen ontstaan, op het internet circuleren een aantal videos van ongevallen in deze tunnel.[2]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in de metropool Moskou

M1M2M3M4M5M7M8M9M10M11M12

A100A101A102A103A104A105A107A108

MKADMSDTTKCHTKCKADSDKPYUVH