Motorvejkryds Taastrup

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Taastrup)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taastrup
Kruisende wegen
Type half-ster
Opengesteld 1977

Het motorvejkryds Taastrup is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een half sterknooppunt. Hier kruist de Motorring 4 de Primærrute 21, die ook wel de Holbækmotorvejen heet.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het voorstadje Taastrup, dat ten westen van het knooppunt is gelegen. Taastrup werd voorheen gespeld als Tåstrup.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een ruim opgezet half sterknooppunt, met daarbij aan de zuidkant een aansluiting naar de belangrijke Roskildevej. Het knooppunt is vrijwel identiek aan het nabijgelegen motorvejkryds Vallensbæk. Er is geen hoofdrichting binnen het knooppunt, alle richtingen zijn gelijkwaardig. De Motorring 4 is een 2x3-snelweg en loopt vanaf Ishøj naar Ballerup als tweede bypass van København. De Primærrute 21, ook wel Holbækmotorvejen is een belangrijke forenzensnelweg vanaf København naar Roskilde en Holbæk. De Motorring 4 en PR-21 zijn ten zuiden van het knooppunt kortstondig dubbelgenummerd tot aan het motorvejkryds Vallensbæk. De afrit Roskildevej is niet vanuit alle verbindingen te bereiken, men kan niet van en naar de Motorring 4 naar Ballerup. Het knooppunt ligt aan de rand van voorstedelijk gebied op circa 12 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1974 werd de Motorring 4 opengesteld vanaf het motorvejkryds Ishøj tot aan de Roskildevej. Bepaalde verbindingen zijn toen al opengesteld van het motorvejkryds Taastrup, maar dit werd volledig gemaakt in 1976, toen de Primærrute 21 verder opende tot aan Baldersbrønde. In 1977 was het knooppunt voltooid toen de Motorring 4 verder werd verlengd naar Albertslund-Nord. Het knooppunt is sindsdien niet meer significant aangepast.

Toekomst

Er zijn plannen om de Primærrute 21 ten westen van het knooppunt naar 2x4 rijstroken te verbreden.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden er dagelijks 65.300 voertuigen ten zuiden en 60.300 voertuigen ten noorden van het knooppunt over de Motorring 4. De Primærrute 21 verwerkte 57.500 voertuigen per etmaal ten westen van het knooppunt.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel