Tabasco

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Villahermosa
Grootste stad Villahermosa
Oppervlakte 24.738 km²
Inwonertal 2.239.000
Lengte snelwegennet 53 km
Eerste snelweg 2000
Afkorting TAB

Tabasco is een staat in Mexico, gelegen in het oosten van het land. De staat heeft een oppervlakte van bijna 25.000 km² en telt 2,2 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Villahermosa.

Inleiding

Tabasco is gelegen aan de zuidkant van de Golf van Mexico, en grenst in het westen aan Veracruz, in het zuiden aan Chiapas en in het oosten aan Guatemala en Campeche. De staat heeft een wat opvallende vorm, met een soort staart richting Guatemala. Op het smalste punt is Tabasco hier amper 6 kilometer breed. De hoofdstad Villahermosa ligt centraal in de staat. Andere grotere plaatsne zijn Cárdenas, Balancán en Paraíso. De staat is vrijwel geheel vlak, met enkel wat heuvels in het uiterste zuiden langs de grens met Chiapas. Er stromen een aantal grotere rivieren door de staat. Tabasco is één van de minder ontwikkelde staten van Mexico. De staat heeft een tropisch klimaat met de meeste neerslag van het gehele land.

Wegennet

Het wegennet van Tabasco is niet erg dicht. De belangrijkste as is de Carretera Federal 180, die de oost-west transitroute door de staat vormt, en centraal-Mexico met Yucatán verbindt. Er is één snelweg, de Autopista Agua Dulce - Cárdenas, die 53 kilometer lang is. Verder is de Carretera Federal 180 met 2x2 rijstroken uitgerust tot aan de grens met Chiapas. Tabasco is een vrij belangrijke staat voor doorgaand verkeer naar het oosten van Mexico, omdat hij zeer vlak is, hoeft men niet door bergachtige gebieden zoals in Chiapas. Er is één doorgaande route naar Guatemala, die naar de noordelijke provincie Petén loopt, die dunbevolkt is. Er lopen wat doorgaande routes naar Chiapas, maar geen hiervan zijn echt belangrijk of goed uitgebouwd. Er is een kustroute langs de Golf van Mexico, maar deze is op sommige punten onderbroken of loopt verder van de kust. De kuststreek is verder niet bijzonder ontwikkeld, alleen bij Paraíso bevindt zich een belangrijke oliehaven.

Geschiedenis

Tabasco is van belang voor transitverkeer naar Yucatán, maar pas in recentere jaren is het wegennet in Tabasco ook gemoderniseerd. In 2000 opende de tot nu toe enige snelweg van de staat, de Autopista Agua Dulce - Cárdenas. Tevens is indertijd de Carretera Federal 180 naar 2x2 rijstroken verbreed, een proces dat in 2005-2006 grotendeels voltooid was.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas