Tadzjikistan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Tajikistan.svg
Тоҷикистон - Tojikiston
Tadzjikistan.png
Hoofdstad Dushanbe
Oppervlakte 143.100 km²
Inwonertal 8.610.000
Lengte wegennet 30.000 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode TJ

Tadzjikistan (Tadzjieks: Тоҷикистон, Todzjikiston) is een land in Centraal-Azië. Het land is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland en telt 8,6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Dushanbe.

Inleiding

Tadzjikistan is een zeer bergachtig land, en meet maximaal 700 kilometer van oost naar west en 450 kilometer van noord naar zuid. Het land grenst in het noorden aan Kyrgyzstan, in het westen aan Uzbekistan, in het oosten aan China en in het zuiden aan Afghanistan. Op nog geen 20 kilometer na grenst het net niet aan Pakistan en op 45 kilometer na niet aan Kazachstan. De hoofdstad Dushanbe ligt in het zuidwesten van het land. Het grootste deel van Tadzjikistan is extreem bergachtig, met uitzondering van het uiterste noorden en het zuidwesten. Meer dan 50% van het land ligt boven 3.000 meter en de Ismoil Somoni Peak is met 7.495 meter het hoogste punt in het land. De belangrijkste rivieren zijn de Amu Darya en Panj. Het bergachtige karakter zorgt ervoor dat het land nogal geïsoleerd ligt.

Na de ondergang van de Sovjetunie volgde een burgeroorlog in Tadzjikistan, die tot 1997 duurde. Het land is officieel een democratie, maar één partij domineert de landelijke politiek en andere partijen worden stelselmatig tegengewerkt. Eind jaren 90 gold Tadzjikistan als het armste land van de voormalige Sovjetunie. Vanaf 2000 was er sprake van een forse economische groei. Het land geldt nog steeds als één van de armste landen in Centraal-Azië.

Wegennet

Het wegennet van Tadzjikistan.

Het wegennet is in de Sovjettijd gebouwd, maar is door het zeer bergachtige karakter van Tadzjikistan zeer beperkt. Er zijn geen snelwegen in Tadzjikistan. De M34 is een belangrijke route vanaf Dushanbe richting Tashkent en het noorden van Tadzjikistan. Sinds 2005 is hier een 5 kilometer lange tunnel, de Anzobtunnel, gebouwd door China, waardoor deze route in de winter open kan blijven. Daar luchttransport onbetrouwbaar is was het noorden van Tadzjikistan feitelijk onbereikbaar vanaf Dushanbe in de winter. Mogelijk nog veel moeilijker is de route van de M41, die vanaf Osh in Kyrgyzystan komt. Deze weg voert door het zeer afgelegen oosten van het land en daarna naar het westen loopt langs de Afghaanse grens naar Dushanbe en het zuiden van Uzbekistan. Dit is feitelijk de enige weg in het oosten van Tadzjikistan, alhoewel er nog wel een aftakking is naar de Chinese grens. De route van de M41 is schitterend te noemen, doch gevaarlijk. De A384 loopt vanaf Dushanbe naar de Afghaanse grens net zoals de A385. De Verenigde Staten hebben de eerste brug gebouwd tussen Tadzjikistan en Afghanistan, die aansluit op de Afghaanse hoofdweg naar Kunduz en Kabul. De A372 is een oost-westroute in het midden van het land, en begint en eindigt op de M41, en is stukken korter dan de route die de M41 neemt.

In Dushanbe zijn een aantal meerstrooks wegen, tot 2x4 rijstroken. Deze hebben een aantal ongelijkvloerse kruisingen, maar zijn geenszins snelwegen. Er is geen ringweg rond Dushanbe, al het verkeer moet door de stad heen. Doordat er amper lange-afstandsverkeer is levert dit niet al te veel problemen op. De kwaliteit van de wegen in Dushanbe is redelijk goed voor de hoofdwegen. Buiten Dushanbe is de kwaliteit matig, met name door het ontbreken van vangrails en wegbebakening. Wegmarkering ontbreekt vaak. Sommige hoofdwegen zijn deels onverhard, met name in afgelegen berggebieden, zoals de M41. De M41 gaat tot 4.655 meter hoogte. De 500 kilometer tussen Dushanbe en Khorog kost ongeveer 18 uur om te rijden. De rest van de route naar Murghab kost nog eens 9 uur.

Hoofdwegen

Hoofdwegen in Tadzjikistan

M34M41

A372A376A377A384A385


Europese wegen

Europese wegen in Tadzjikistan

E60E123E006E008E009


Asian Highways

Asian Highways in Tadzjikistan

AH7AH65AH66


Tolwegen

Voor zover bekend is er één tolweg in Tadzjikistan, de M34 aan de noordkant van Dushanbe. Hier wordt sinds 1 april 2010 tol geheven.[1]

Wegnummering

Tadzjikistan heeft, zoals de andere Centraal-Aziatische landen, nog de oude Sovjetnummering in gebruik, van M- en A-routes. Door het bergachtige karakter van het land zijn er maar enkele genummerde wegen. Rond 2000 is een E-nummersysteem ingevoerd in Tadzjikistan, alhoewel dit voornamelijk administratief van aard lijkt. De E008 loopt via de M41 door het land.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is nog de oude Sovjetbewegwijzering met bijbehorende matige kwaliteit. Wegnummers staan lang niet altijd aangegeven en de borden zijn vaak enkel in het Cyrillisch. De borden zijn blauw met witte kapitaalletters. Soms wordt er een koppelstreepje toegepast tussen de prefix en het wegnummer.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea