Taiwan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the Republic of China.svg
中華民國 - Zhōnghuá Mínguó
Taiwan.png
Hoofdstad Taipei
Oppervlakte 36.191 km²
Inwonertal 23.520.000
Lengte wegennet 38.197 km
Lengte snelwegennet 872 km
Eerste snelweg 1978
Benaming snelweg Gāosù Gōnglù
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RC

De Republiek China, beter bekend als Taiwan is een land en eiland in Azië. Het land heeft een oppervlakte van 36.191 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer even groot als Nederland. Het land telt 23,5 miljoen inwoners en de hoofdstad is Taipei.

Inleiding

De Republiek China (Taiwan).

Taiwan ligt zo'n 150 kilometer voor de kust van de provincie Fujian van China. Het dichtstbijzijnde eiland van Japan ligt 110 kilometer ten oosten van de noordkust. Het land ligt echter ruim 1.000 kilometer ten zuidwesten van de hoofdeilanden van Japan. Taiwan ligt tevens 360 kilometer ten noorden van de Filippijnen. Taiwan is zeer bergachtig en meet 385 kilometer van noord naar zuid en ongeveer 120 kilometer van oost naar west. De hoofdstad Taipei ligt in het noorden.

De Republiek China ontstond in 1912, en besloeg het grootste gedeelte van het huidige China en Mongolië. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hier het eiland Taiwan bij. Toen de republiek de burgeroorlog van de communisten in 1949 verloor verplaatste de overheid van de republiek China naar Taiwan. Taipei werd als zijn tijdelijke hoofdstad aangenomen. De Volksrepubliek China ziet Taiwan als een afvallige provincie. De Volksrepubliek China weigert diplomatieke relaties met landen die de Republiek China (Taiwan) erkennen. Het gevolg is dat Taiwan door maar weinig landen in de wereld erkend wordt, alhoewel het de-facto wel een onafhankelijk land is.

Taiwan heeft zich ontwikkeld tot een democratisch land met een in grootte de 26e economie van de wereld. Doordat de huidige situatie als tijdelijk wordt gezien, is Taiwan een provincie. Daarnaast heeft het ook de provincie Fujian, feitelijk een paar eilanden direct voor de kust van de Chinese provincie Fujian.

Taiwan heeft 3 steden met meer dan één miljoen inwoners;

  • Taipei 2.620.000
  • Kaohsiung 1.526.000
  • Tiachung 1.067.000
  • Tainan 769.000

Taiwan is bergachtig, het hoogste punt is de Yushan met 3.952 meter hoogte. Ten westen van het eiland ligt de Oostchinese zee, naar het oosten de Filippijnenzee. Naar het zuiden ligt de straat van Luzon die het van de Filippijnen scheidt, en naar het zuidwesten de Zuidchinese zee. Het westen van het eiland is wat vlakker dan het oosten, waar de bergen vrij steil uit zee oprijzen. Het land heeft een tropisch klimaat. Natuurgeweld zoals tyfoons en aardbevingen zijn gebruikelijk en kunnen het land ontwrichten. In Taiwan valt bijzonder veel neerslag, tussen de 2500 en 5000 millimeter per jaar, in vergelijking met 800 millimeter in Nederland. 90% van de neerslag valt in de zomer. Er zijn in Taiwan geen rivieren langer dan 200 kilometer, maar door de grote hoeveelheid neerslag kan de waterafvoer enorm zijn.

Wegennet

Het wegennet van Taiwan is geclassificeerd in vier lagen:

  • 1: National Highways: 1 - 10
  • 2: Provincial Highways: 1 - 28, 61 - 88
  • 3: County Routes: 101 - 205
  • 4: Township Routes

Het wegennet van Taiwan is behoorlijk dicht in de westelijke kuststrook van Taipei tot Kaohsiung, hier liggen de meeste grote steden en lopen twee noord-zuidsnelwegen parallel aan elkaar. Het midden en oosten van Taiwan zijn sterk bergachtig, en hier is de bevolkingsdichtheid ook een stuk lager, en liggen minder hoofdwegen en al bijna helemaal geen snelwegen. Rondom de grote steden ligt een redelijk snelwegennet. Zuidelijker dan Donggang liggen geen snelwegen.

Snelwegen

Afritbord van na 2005.
Vooraankondiging afslag.

Er zijn zeven snelwegen in Taiwan, die ook wel Freeway of National Highways heten. Er zijn twee noord-zuidsnelwegen die op korte afstand parallel aan elkaar lopen; de Highways 1 en 3 met respectievelijk 373 en 432 kilometer lengte. De overige snelwegen zijn een stuk korter, de Highway 5 is 54 kilometer lang en loopt vanaf Taipei naar het zuidoosten. De Highway 10 is een 34 kilometer lange snelweg bij Kaohsiung, de Highway 2 is een 20 kilometer lange snelweg tussen Taipei en de luchthaven. De overige snelwegen zijn korter dan 20 kilometer.

Er is één snelweg in aanleg, de Highway 6 van Wufong naar Nantou.

Provincial Highways kunnen ook uitgebouwd zijn naar snelwegstandaard, met name in en rond de grote steden. Deze worden Expressway genoemd. Er zijn 13 Expressways in de nummerrange van 61 t/m 88. Op Expressways en Freeways gelden dezelfde regels met betrekking tot langzaam verkeer en volgafstand. Alleen motoren met een cilinderinhoud van 550 cm³ mogen op Expressways rijden, maar niet op Freeways.

Geschiedenis

De aanleg van de National Highways, die tegenwoordig allemaal Freeways zijn, begon in 1971 en het ontwerp was sterk gebaseerd op die van de Amerikaanse Interstate Highways. In het noorden van Taiwan werd het eerste deel van de Highway 1 in 1974 opgeleverd tussen Keelung City en Jhongli City. De aanleg van het eerste snelweggedeelte was voltooid in 1978, vanaf Keelung naar Kaohsiung in het zuiden.

Eind jaren 80 begon de aanleg van andere snelwegen. Het noordelijk gedeelte van de tweede noord-zuidsnelweg (Highway 3) tussen Hsichih en Hsinchu was voltooid in 1997. Met de bouw van de Highway 3 werden ook een aantal kortere aftakkingen gebouwd. De Highway 3 was in 2004 voltooid.

In 1997 werd een tweede dek van 20 kilometer op de bestaande Highway 1 langs Taipei gebouwd, voor het doorgaande verkeer. De aanleg van de Highway 5 van Taipei naar Yilan begon in 1991 en was in juni 2006 voltooid. In deze snelweg zit een 12,9 kilometer lange dubbelbuizige tunnel, de Xueshan Tunnel. Eind jaren 90 openden ook de Freeway 8 en 10, welke oost-westverbindingen zijn tussen de Freeways 1 en 3. In 2001 opende de Freeway 4.

Een indrukwekkender project was de bouw van de Freeway 5, die de op één na langste tweebuizige tunnel ter wereld heeft, de Hsuehshantunnel met 12,9 kilometer lengte. Deze snelweg werd voornamelijk in twee fases in 2004 en 2006 opengesteld. Eind jaren 2000 zijn ook diverse verbredingsprojecten gestart, met name in de regio Taipei. Zowel de Freeway 1 als 3 hebben nu over het grootste deel minimaal 2x3 rijstroken.

Toekomst

Er bestaan plannen om het geïsoleerde oosten van Taiwan beter bereikbaar te maken door de bouw van nieuwe snelwegen. De aanleg hiervan is complex en duur vanwege het zeer bergachtige karakter van Midden- en Oost-Taiwan. De bergen zijn hier meer dan 3.000 meter hoog en lopen door tot aan zee. Het meest concrete project is de verlenging van de Freeway 5 vanaf Yilin naar Hualien. Plannen voor een verdere verlenging naar Taitung en zelfs Kaohsiung zijn opgeschort vanwege de hoge aanlegkosten. Tevens zijn er plannen om de Freeway 4 vanaf Puli te verlengen naar Hualien aan de oostkust. Voor deze snelweg zal een 15 kilometer lange tunnel benodigd zijn. De huidige routes in Centraal- en Oost-Taiwan zijn bergwegen met haarspeldbochten en smalle stukken. De gemiddelde snelheid is hierdoor erg laag. Een voordeel is dat hier weinig plaatsen langs de wegen liggen. De bevolking van Taiwan is sterk geconcentreerd langs de westkust en enkele vlakke delen van de oostkust.

Tol

Wegnummer van een National Highway.
Wegnummer van een Provincial Highway.

In Taiwan is een open tolsysteem, met tolstations elke 30 tot 40 kilometer op de lange snelwegen. Er zijn geen afslagen meer nadat een tolstation wordt aangekondigd, om het vermijden van tol tegen te gaan, de bestuurder moet bekend zijn met de locaties van de tolstations om de tol te ontwijken. Alle tolstations hebben ook een weegbrug waar vrachtwagens tijdens het tol betalen worden gewogen.

In de meest linkse tolpoorten worden alleen pre-paid betalingen geaccepteerd, de rechter tolpoorten hebben de gebruikelijke contante betalingen. Pre-paid tickets zijn op veel plekken, zoals grote supermarkten, verkrijgbaar.

De tolkosten voor een personenauto bedragen 40 Taiwanese dollars, 50 voor een vrachtwagen en 65 voor langere combinaties. Op feestdagen en andere buitengewoon drukke dagen wordt geen tol geheven om filevorming tegen te gaan.

Hoofdwegen

De overige hoofdwegen zijn de Provincial Highways, recenter ook wel Taiwan Highways genoemd. Deze vormen een landelijk net in de nummerrange van 1 t/m 28. County Routes vormen de onderliggende laag en hebben weinig doorgaand belang, ze verbinden voorsteden met de grote steden, en dorpen met de grotere plaatsen. Township Routes hebben nog minder belang en zijn per county genummerd.

Bewegwijzering

Bewegwijzering op de Freeway 3.

De bewegwijzering van Taiwan is sterk gebaseerd op die van de Verenigde Staten, wat in Azië wel vaker gebruikelijk is. De bewegwijzering is groen met witte letters en is doorgaans zowel in het Chinees als Engels, alhoewel her en der, zeker op het platteland, ook enkel Chinese borden geplaatst zijn.

Afritten worden 2 kilometer van te voren aangekondigd met de naam van de afrit en het afritnummer. Op één kilometer wordt dit herhaald, met de tekst "right lane" als de afslag naar rechts gaat, zoals doorgaans gebruikelijk is. Een derde bord volgt op enkele honderden meters met een pijl en eventueel een pijl op het wegdek als het een exit-only afrit betreft, waarbij de rijstrook doorgaat in de afrit zonder uitvoegstrook.

Wegnummers worden voor de National Highways in bloemvorm aangegeven, een wit schild met 5 bladen, een groen kader en het wegnummer in zwarte letters zonder prefix. Wegnummers van provinciale hoofdwegen zijn wat eenvoudiger, met een blauw afgeronde driehoek met een wit kader. Provinciale Expressways hebben het grootste deel van dit schild juist rood opgevuld.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op snelwegen is 110 km/uur, maar kan in bergachtige gebieden lager zijn. De maximumsnelheid voor vrachtverkeer is doorgaans 10 km/uur lager. In filevrije omstandigheden dient tenminste 60 km/uur gereden te worden. De maximumsnelheid wordt met camera's gehandhaafd, maar deze staan doorgaans van te voren aangegeven.

Wegnummering

Over het algemeen lopen even nummers oost-west en oneven nummers noord-zuid. Deze nummers lopen op naar het oosten en zuiden, vergelijkbaar met dat van Zuid-Korea of de Verenigde Staten. Belangrijke wegen hebben een ééncijferig nummer. Er zijn door de geografie van Taiwan meer oost-west dan noord-zuidnummers aanwezig.

Voor midden jaren 90 waren er alleen de nummers 1 t/m 27 voor provinciale hoofdwegen. Om de congestie op de freeways en andere wegen te verminderen, werden vanaf 1992 12 oost-west Provincial Expressways gepland in de nummerrange van 61 t/m 88.

County Route nummers zijn gezoneerd en lopen op van het noorden naar het zuiden in de nummerrange 101 t/m 205.

Referenties


Freeways in Taiwan

NH1 TW.svgNH2 TW.svgNH3 TW.svgNH4 TW.svgNH5 TW.svgNH6 TW.svgNH7 TW.svgNH8 TW.svgNH10 TW.svg


Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea