Takamatsu Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Takamatsu Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E11
Begin Naruto
Einde Kawanoe
Lengte 124 km
Route
Kobe - Awaji - Naruto Expressway

11 Tsuda-higashi

12 Tsuda-Samukawa

13 Shido

14 Sanuki-Miki

15 Takamatsu-higashi

16 Takamatsu-chuo

17 Takamatsu-Danji

1 Takamatsu-nishi

2 Seto-Chuo Expressway Sakaide JCT

3 Zentsuji

3-1 Mitoyo-Tossaka

4 Sanuki-Mitoyo

5 Onohara

Matsuyama Expwy Kawanoe JCT

De Takamatsu Expressway (Japans: 高松自動車道, Takamatsu Jidōsha-dō), genummerd als de E11, is een expressway in Japan. De snelweg verloopt oost-west over de noordkust van het eiland Shikoku, vanaf Naruto via Takamatsu naar Kawanoe. De snelweg is 124 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij het plaatsje Naruto gaat de Kobe - Awaji - Naruto Expressway uit Kobe over in de Takamatsu Expressway, en voert westwaarts door een rivierdelta. De snelweg loopt hier tot aan Itano parallel aan de Tokushima Expressway, maar een directe aansluiting is er niet op. De snelweg voert dan door het lage kustgebergte, en bereikt de noordkust van Shikoku, waarna men een stukje door een wat dunner bevolkte kuststreek rijdt. Dit duurt niet lang, men bereikt al snel de stad Takamatsu, waar de snelweg naar vernoemd is. De 2x2-snelweg voert door het zuiden van Takamatsu, en bedient de 670.000 inwoners tellende stad met diverse aansluitingen. Bij het knooppunt Sakaide eindigt de Seto-Chuo Expressway uit Kurashiki op de Takamatsu Expressway. Men passeert dan langs Marugame. Zoals op veel plekken in Japan bestaat het kustgebied voornamelijk uit grootschalige havengebieden. De snelweg buigt dan naar het zuiden af, en loopt langs Kanonji, vlak langs het kustgebergte, waarna de snelweg bij knooppunt Kawanoe op de Tokushima Expressway eindigt. Tevens kan men hier de Kochi Expressway naar het zuiden van Shikoku en de Matsuyama Expressway naar het westen van Shikoku nemen.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg begon halverwege de jaren 80, en in 1987 werd het eerste deel opengesteld, het allerwestelijkste deel. In 1992 bereikt de snelweg Takamatsu, en in 2003 wordt de laatste schakel bij Takamatsu opengesteld.

In de periode 2018-2019 is de snelweg integraal naar 2x2 rijstroken verbreed op de delen waar dit nog niet het geval was. Sinds 8 maart 2019 heeft de gehele Takamatsu Expressway 2x2 rijstroken.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Zentsuji IC Kawanoe JCT 35 km 16-12-1987
Takamatsu-nishi IC Zentsuji IC 22 km 19-04-1992
Tsuda-higashi IC Takamatsu-higashi IC 52 km 26-03-1998
Takamatsu-higashi IC Takamatsu-chuo IC 4 km 29-03-2001
Takamatsu-chuo IC Takamatsu-nishi IC 9 km 30-03-2003

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 13.000 voertuigen bij Naruto, stijgend naar 17.000 voertuigen voor Takamatsu en maximaal 27.000 voertuigen in Takamatsu zelf. Vervolgens fluctueert de intensiteit tussen 20.000 en 28.000 voertuigen tot Kawanoe.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is 70 km/h op het oostelijkste deel, dat enkelbaans is. Verder geldt grotendeels 100 km/h.

Referenties


Expressways in Japan

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo