Taksin Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานสมเด็จพระเจ้าตากสินมหาราช
Overspant Chao Phraya
Rijstroken 2x3
Totale lengte 224 meter
Hoofdoverspanning 94 meter
Hoogte brugdek 12 meter
Openstelling 06-05-1982
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De King Taksin Bridge (Thai: สะพานสมเด็จพระเจ้าตากสินมหาราช) is een set van drie bruggen in Thailand, gelegen over de Chao Phraya in Bangkok.

Kenmerken

De King Taksin Bridge bestaat uit drie naast elkaar gelegen betonnen kokerbruggen. De hoofdbruggen zijn 224 meter lang met een hoofdoverspanning van 94 meter en zijoverspanningen van elk 66 meter. De bruggen hebben V-vormige pylonen en het brugdek ligt 12 meter boven de rivier de Chao Phraya. Het eerste de eerste relatief lage vaste brug over de Chao Phraya vanaf de monding gezien. De bruggen bestaan uit een spoorbrug in het midden en twee verkeersbruggen met elk 3 rijstroken aan de buitenzijde. De spoorbrug is 12,8 meter breed, de beide verkeersbruggen zijn elk 19,5 meter breed.

De brug is onderdeel van Krung Thon Buri Road, een belangrijke stadsweg die het centrale deel van Bangkok met de westelijke buitenwijken en voorsteden verbindt. Deze weg is semi-ongelijkvloers. De BTS Skytrain verloopt als viaduct boven of tussen de rijbanen van deze weg.

Geschiedenis

Het besluit om een brug over de Chao Phraya te bouwen in dit gebied werd al in 1967 genomen, de definitieve locatie werd in 1969 gekozen. De Thaise regering sloot een lening bij Japan af voor de financiering van de brug. In 1977 werd begonnen met de onteigening, waarna de brug zelf tussen 1979 en 1982 werd aangelegd en op 6 mei 1982 werd geopend voor het verkeer. De brug is gebouwd door een consortium van een Thais, Frans en Italiaans bouwbedrijf.

Aanvankelijk zijn alleen de twee buitenste verkeersbruggen gebouwd, met een ruimtereservering in het midden voor de latere BTS Skytrain. Deze treinbrug is in 2003 al gerealiseerd, maar pas in 2009 in gebruik genomen toen de Silom Line van de BTS Skytrain over de Chao Phraya verlengd werd.

Referenties


Bruggen over de Chao Phraya in Bangkok

Kanchanaphisek Bridge (Motorway 9) • Bhumibol BridgeRama IX BridgeSecond Rama IX BridgeKrungthep BridgeRama III BridgeTaksin BridgePhra Pok Klao BridgeMemorial BridgePhra Pinklao BridgeRama VIII BridgeKrung Thon BridgePrachim Ratthaya Expressway BridgeRama VII BridgeRama V BridgeMaha Chesadabodindranusorn BridgePhra Nang Klao Bridge (Hwy 302) • Rama IV BridgeNonthaburi Bridge (Hwy 307) • Pathum Thani 2 Bridge (Hwy 345) • Pathum Thani Bridge (Hwy 346) • Chiang Rak Bridge (Motorway 9)