Viaduct

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Talbrücke)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Kunstwerk waarmee een (spoor)weg of leiding over een andere (spoor)weg wordt geleid.

Toelichting

Een viaduct is feitelijk niet veel anders dan een vaste brug, hoewel met een viaduct geen waterweg wordt gekruist. De ruimte onder een viaduct is in geval van aanwezigheid van pijlers verdeeld in zogenaamde velden. Elke ruimte tussen pijlers c.q. tussen een landhoofd en een pijler is gedefinieerd als een veld.

Wat conform de Nederlandse definitie als viaduct wordt beschouwd, wordt in Vlaanderen veelal een brug genoemd.

Kenmerken

Viaducten zijn meestal uitgevoerd als liggerbrug, met eenvoudige liggers van niet al te grote lengte. Viaducten zijn duidelijk uit een bepaalde tijd te herkennen, met name die uit de jaren '60 en '70 zijn goed te onderscheiden van elkaar. Oudere viaducten ogen vaak "iel" met smalle brugpijlers en een relatief krap ontworpen dwarsprofiel van de kruisende weg, terwijl viaducten van de jaren '70 juist veel bredere pijlers hebben met een veel bredere wegprofiel (vaak is de kruisende weg op het viaduct breder dan elders). Daarnaast ogen viaducten uit de jaren '70 langer omdat de overspanning tussen middenpijler en landhoofd uit één ligger bestaat en het talud van het landhoofd veelal minder steil is. Bij viaducten die in de jaren ´70 zijn aangelegd was regelmatig sprake geweest van een ruimtereservering voor een extra rijstrook.

Dalviaduct, Dalbrug

De Kochertalbrücke.

Een dalviaduct of dalbrug is een veel voorkomende vorm van een groot viaduct dat een dal overspant.

Een Talbrücke is een Duitstalige term voor een (groot) viaduct dat een dal overspant, letterlijk een dalbrug. In Oostenrijk spreekt men van een Talübergang. Ze worden onderscheiden van gewone bruggen over rivieren en korte viaducten over kruisende wegen. Talbrücken zijn meestal kokerbruggen of liggerbruggen van beton, er worden slechts incidenteel andere varianten toegepast, zoals een (betonnen) boogbrug of een tuibrug. De hoogste Talbrücke van Duitsland is de Kochertalbrücke in de A6. Talbrücken komen voornamelijk in het midden en zuiden van Duitsland voor. Een alternatieve naam is een Hochbrücke, niet te verwarren met een Hochstraße. In recente jaren blijkt dat vanwege achterstallig onderhoud in de periode 1990-2005 een groot aantal talbrücken in dermate slechte staat verkeert dat ze volledig vervangen moeten worden.

Zie ook het artikel vervanging van bruggen in Duitsland.

Viaduc is een Franstalige term voor dalviaduct of (hoog) viaduct dat een dal of canyon overspant. Een viaduct is meestal hoger en langer dan een pont, die men meer als een 'gewone' brug moet zien en die hoofdzakelijk kanalen, rivieren of kruisende wegen overspant. Het Viaduc de Millau is één van de grootste dalviaducten ter wereld. De term viaduc wordt gebruikt in alle Franstalige gebieden, waaronder in Europese landen als: Frankrijk, België (voornamelijk in Wallonië), Luxemburg en het westen van Zwitserland. Daarnaast wordt de term buiten Europa vooral gebruikt in voormalige Franse kolonies. Een alternatieve benaming voor viaduc is pont de la vallée.

In Nederland is er een dalbrug in de A79 bij de aansluiting Valkenburg.

Dalviaduct / dalbrug in andere talen

  • Duits (Deutsch): Talbrücke, Talübergang
  • Deens (Dansk): landskabsbro
  • Engels (English): valley viaduct
  • Frans (Français): viaduc, pont de la vallée,
  • Spaans (Español): puente del valle

Maaiveldviaduct

Een bijzonder type viaduct is een viaduct op maaiveld, waarbij er vanuit de beleving van de weggebruiker geen sprake is van een viaduct dat over iets heen gaat, afgezien van dilatatievoegen. Maaiveldviaducten komen voor op plekken waarbij ondergrondse leidingen een (autosnel)weg kruisen, het bekendste voorbeeld is de buisleidingenstraat van Rotterdam naar Antwerpen. Onder andere de A4,[1][2] A58[3][4] en A59[5] hebben maaiveldviaducten.

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Überführung, Unterführung, Brücke
  • Engels (English): overpass, underpass, bridge, viaduct
  • Frans (Français): viaduc
  • Kroatisch (Hrvatski): nadvožnjak
  • Pools (Polski): wiaduct
  • Servisch (Cрпски): nadputnjak (надпутњак)

Referenties