Talbrücke Brunsbecke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talbrücke Brunsbecke
BAB45.png
Blank.png
Overspant tal
Rijstroken 2+3
Totale lengte 540 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 80 meter
Openstelling 1968
Verkeersintensiteit 63.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Talbrücke Brunsbecke is een Talbrücke in Duitsland, gelegen bij Hagen in Nordrhein-Westfalen. Het viaduct is onderdeel van de A45 tussen Hagen en Siegen.

Kenmerken

De Talbrücke Brunsbecke is een 540 meter lang dalviaduct dat een zijdal van het Volmetal overspant. Het viaduct ligt maximaal 80 meter boven het dal, en overspant bosgebied. Er lopen geen wegen of spoorlijnen onder het viaduct door. Het viaduct ligt in een lichte bocht. Het viaduct telt 3 rijstroken richting zuiden en 2 rijstroken en een vluchtstrook richting noorden.

Geschiedenis

De Talbrücke Brunsbecke is in de tweede helft van de jaren '60 aangelegd en opende in 1968 voor het verkeer, samen met de A45 tussen Hagen en Lüdenscheid. Vermoedelijk in de jaren '90 is de vluchtstrook richting zuiden omgevormd tot derde rijstrook.

Toekomst

Zoals praktisch alle bruggen van de A45 is ook de Talbrücke Brunsbecke in slechte conditie. In 2014 is een aanbesteding begonnen voor het ontwerp van een nieuwe brug. De vervanging van de brug startte officieel op 3 april 2019,[1] alhoewel al vanaf 2016 voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd, eerst het kappen van bomen, het bouwrijp maken van het terrein in 2017 en de bouw van een landhoofd. De brugvervanging moest volgens de oorspronkelijke planning in 2,5 jaar tijd gereed zijn, maar verliep veel langzamer dan gepland. In maart 2021 was nog geen aanvang gemaakt met de bouw van de nieuwe brug. In april 2022 werd geconstateerd dat de vervanging jaren achter op schema lag.[2]

In december 2021 werd de nabijgelegen Talbrücke Rahmede acuut afgesloten vanwege instortingsgevaar. In mei 2022 is de Talbrücke Brunsbecke onder een 4-daagse afsluiting volledig gescand, hieruit bleken geen acute problemen.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden ruim 63.000 voertuigen over de brug heen.

Referenties