Talbrücke Höllenbach

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talbrücke Höllenbach
Overspant Höllenbach
Rijstroken 2x3
Totale lengte 318 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 50 meter
Openstelling 13-12-1939
Verkeersintensiteit 74.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Talbrücke Höllenbach is een Talbrücke in Duitsland, gelegen bij Wermelskirchen in de staat Nordrhein-Westfalen. De brug is onderdeel van de A1 tussen Wuppertal en Leverkusen.

Kenmerken

De Talbrücke Höllenbach bestaat uit drie bruggen. De zuidelijke overspanning is een monumentale boogbrug van natuursteen en heeft 3 rijstroken richting Dortmund. Deze brug heeft in totaal 22 overspanningen van natuursteen en is een monument. De noordelijke overspanning is een betonnen liggerbrug met stalen dek met 3 rijstroken richting Köln. De brug is in totaal 318 meter lang en is maximaal 50 meter hoog.[1] De talbrücke overspant een zijdal tussen Wermelskirchen en Remscheid. De brug is gelegen tussen de aansluitingen Remscheid en Wermelskirchen.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Talbrücke Höllenbach in 2008.

De oorspronkelijke Talbrücke Höllenbach is in 1938-1939 gebouwd als onderdeel van de Reichsautobahn van Dortmund naar Köln. De brug is op 13 december 1939 opengesteld voor het verkeer met 2x2 rijstroken.[2] De brug had indertijd geen vluchtstroken. Het traject van Remscheid naar Wermelskirchen is in de decennia erna weinig aangepast, afgezien van her en der een vluchtstrook. In de jaren '70 waren er plannen voor een grootschalige tracéverlegging in dit gebied, maar die plannen zijn nooit uitgevoerd. Tot de 21e eeuw is de brug niet aangepast.

Uitbreiding

In begin 2003 begon de verbreding van de A1 tussen de aansluitingen Remscheid en Wermelskirchen. De verbreding van dit 7 kilometer lange traject zou uiteindelijk ruim 15 jaar duren. Zoals wel vaker in Duitsland zijn de werkzaamheden opgesplitst in diverse fases, waardoor de bouwtijd veel langer is dan noodzakelijk. De werkzaamheden begonnen oorspronkelijk bij de aansluiting Remscheid. Daarna is gebouwd vanaf Remscheid tot Wermelskirchen. Het tracé is grotendeels tussen 2005 en 2012 verbreed naar 2x3 rijstroken, maar de werkzaamheden aan de Talbrücke Höllenbach zijn pas later gestart.

In 2007 is begonnen met de kap van bomen en bosschage aan de noordkant van de Talbrücke Höllenbach voor de aanleg van een stalen liggerbrug. Deze heeft slechts 5 overspanningen en is tussen juni 2008 en september 2010 aangelegd. Daarna is het verkeer over deze brug omgelegd met een 4-0 systeem.

Renovatie

Na de bouw van de tweede brug is de bestaande brug gerenoveerd. Dit was een langdurig proces dat jaren vertraging heeft opgelopen. Er moesten 3500 natuurstenen van de brug individueel verwijderd, genummerd, schoongemaakt en weer teruggeplaatst worden.[3] Het brugdek van de oude brug is compleet vervangen. De verwachting was dat de renovatie van de oude brug in 2012 gereed zou zijn, maar de werkzaamheden verliepen extreem traag. De renovatie van de oude Talbrücke Höllenbach heeft vier keer zo lang geduurd als gepland, de werkzaamheden waren uiteindelijk in april 2018 afgerond.[4][5]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 74.600 voertuigen van de brug gebruik.

Referenties