Talbrücke Heubach

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talbrücke Heubach
Overspant tal
Rijstroken 2+3
Totale lengte 184 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 18 meter
Openstelling 1968
Verkeersintensiteit 60.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Talbrücke Heubach of Heubachtalbrücke is een Talbrücke in Duitsland, gelegen in Hessen. Het viaduct is een onderdeel van de A45 ten zuiden van Herborn.

Kenmerken

De oorspronkelijke Talbrücke Heubach was een vrij kleine betonnen kokerbrug met een totale lengte van 184 meter met vijf velden. De brug bestond uit twee naast elkaar gelegen overspanningen en had een totale breedte van 37 meter. Het brugdek lag maximaal 18 meter boven het dal. De brug overspant een ondiep zijdal van het Dilltal ter hoogte van het dorp Sinn. De brug ligt tussen de aansluitingen Herborn-Süd en Ehringshausen. Een lokale verbindingsweg van Sinn naar Fleisbach gaat onder de brug door. De oorspronkelijke brug had 2+3 rijstroken, met 3 rijstroken richting Dortmund en 2 richting Gießen.

Geschiedenis

De Talbrücke Heubach is oorspronkelijk aangelegd als onderdeel van de Sauerlandlinie en werd in 1968 in gebruik genomen. Het was één van de kleinere van de vele Talbrücken op dit traject door het Sauerland. Al voor 2000 is de rijbaan richting Dortmund verbreed naar 3 rijstroken, op de brug is daarbij alleen de vluchtstrook omgezet in een derde rijstrook, de brug is hiervoor indertijd niet verbreed. In 2019-2020 zijn werkzaamheden aan de brug uitgevoerd met een 2+2 systeem.

Toekomst

De brug verkeerde zoals alle bruggen van de A45 in dermate slechte staat dat sloop nog de enige optie was. De vervanging is een betonnen brug die voorbereid is op 2x3 rijstroken met vluchtstroken. In november 2021 begon een project om de brug te vervangen, met een indertijd geraamde kosten van € 30 miljoen.[1] In juni 2022 is de eerste brughelft gesloopt.[2] In februari 2024 moet de eerste nieuwe brughelft gereed zijn, waarna de andere brughelft wordt gesloopt en herbouwd. Het gehele project moet in april 2026 gereed zijn.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 60.000 voertuigen van de brug gebruik, die daarmee flink bereden wordt, maar niet overbelast is.

Referenties