Talbrücke Rothof

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talbrücke Rothof
BAB7.png
Blank.png
Overspant tal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 410 meter
Hoofdoverspanning 4 x 60 meter
Hoogte brugdek ~28 meter
Openstelling 1965
Verkeersintensiteit 39.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Talbrücke Rothof is een Talbrücke in Duitsland, onderdeel van de A7 aan de oostkant van Würzburg in de staat Bayern.

Kenmerken

De Talbrücke Rothof is een 410 meter lang viaduct met betonnen brugpijlers en een stalen bovenbouw dat uit één geheel bestaat. Het viaduct heeft 7 pylonen en een layout van 35 + 50 + (3 x 60) + 50 + 35 meter. Het brugdek ligt circa 28 tot 30 meter boven het dal en is circa 28 meter breed. Over het viaduct loopt de A7 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Aan de zuidkant van het viaduct is een kleine parkeerplaats. Het viaduct overspant een ondiep dal bij het dorpje Rothof net ten oosten van Würzburg. Onder het viaduct lopen twee dubbelsporige spoorlijnen door.

Geschiedenis

Het huidige viaduct is midden jaren '60 aangelegd en opende in 1965 voor het verkeer, tezamen met de A7 tussen Würzburg/Estenfeld en het Kreuz Biebelried. Dit was het eerste deel van de gehele A7 in Bayern dat werd opengesteld.

Toekomst

Het viaduct is in slechte conditie en zal volledig worden vervangen.[1] De kosten worden geschat op € 35 miljoen.[2] Tijdens de bouw zal een tijdelijke brug van 12 meter breed aan de oostkant worden geplaatst, omdat de Talbrücke Rothof niet geschikt is om in twee fasen te vervangen. Dit type Talbrücke is relatief weinig toegepast in Duitsland, het gebruik van een 'Behelfsbrucke' is niet gangbaar voor de vervanging van Talbrücken. Het nieuwe viaduct heeft in de lengte en hoogte dezelfde dimensies als het bestaande viaduct, met evenveel brugpijlers en dezelfde overspanningen. Wel wordt het nieuwe viaduct breed genoeg voor 2x3 rijstroken met vluchtstroken, met een breedte van 36,1 meter. Het nieuwe viaduct bestaat uit twee tegen elkaar aangelegen brugdekken.[3] De vervanging begon formeel op 4 augustus 2017.[4]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 39.600 voertuigen van het viaduct gebruik, dat daarmee qua intensiteit niet overbelast is.

Referenties