Talbrücke Sterbecke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talbrücke Sterbecke
BAB45.png
Blank.png
Overspant tal
Rijstroken 2x3
Totale lengte 265 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1968
Verkeersintensiteit 63.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Talbrücke Sterbecke is een talbrücke in Duitsland, gelegen nabij Lüdenscheid in Nordrhein-Westfalen. De brug is onderdeel van de A45 in het Sauerland.

Kenmerken

De Talbrücke Sterbecke is een betonnen kokerbrug met twee tegen elkaar aangelegen brugdelen. De verbinding bestaat feitelijk uit twee bruggen naast elkaar, met massieve betonnen brugpijlers en een betonnen koker als bovenbouw. De brug is 265 meter lang met een onbekende hoogte, circa 30 meter. De brug overspant een zijdal net ten noorden van de aansluiting Lüdenscheid-Nord. De brug had oorspronkelijk 2x3 rijstroken en geen vluchtstroken. Direct ten noorden van de brug bevindt zich in beide richtingen een parkeerplaats. De brug heeft 3 rijstroken per richting, richting zuiden zijn de drie rijstroken doorgaand, richting noorden is de rechterrijstrook een invoegstrook vanaf de aansluiting Lüdenscheid-Nord. Aan het einde van de brug voegt het verkeer in.

Geschiedenis

De Talbrücke Sterbecke is eind jaren '60 aangelegd, kwam in 1967 gereed en is in 1968 opengesteld voor het verkeer.

Toekomst

Statische berekeningen in 2011 wezen uit dat de brug in slechte conditie is en gesloopt moet worden, zoals bijna alle bruggen van de A45 in het Sauerland. Voor de vervanging van de brug moet het verkeer omgelegd worden over één brughelft. De brug is in dermate verzwakte toestand dat deze brughelft eerst versterkt moet worden voordat het verkeer omgelegd kan worden. Dit was oorspronkelijk gepland voor 2016. In 2015 bleek echter dat de brug dermate verzwakt was dat op 28 mei 2015 acuut de buitenste rijstroken afgesloten moesten worden om te voorkomen dat vrachtverkeer naast elkaar rijdt bij het invoegen.[1] Vrachtverkeer mocht daarna niet meer van deze aansluiting in de richting Dortmund gebruikmaken. Op 26 april 2016 is ook een rijstrook richting Frankfurt permanent afgesloten.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden ruim 63.000 voertuigen over de brug.

Referenties