Talimena Scenic Drive

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Talimena Scenic Drive is een scenic byway en toeristenweg in de Verenigde Staten, gelegen in de staten Arkansas en Oklahoma. De 87 kilometer lange weg verloopt vanaf Talihina, Oklahoma, tot Mena, Arkansas (waar de naam vanaf geleid is). De weg staat ook bekend als Skyline Drive.

Routebeschrijving

De Talimena Scenic Drive.

In Oklahoma volgt de Talimena Scenic Drive de State Route 1. De weg verloopt over een beboste bergrug met schitterend uitzicht over de omgeving. De weg loopt op veel plekken zo'n 400 - 500 meter hoger dan het omliggende terrein. Behalve beginpunt Talihina liggen er geen plaatsen op de route in Oklahoma. In Arkansas is de weg als de State Route 88 genummerd. De weg stijgt naar maximaal zo'n 800 meter hoogte, en daalt dan af naar Mena.

Geschiedenis

De route werd in 1969 opengesteld en op 7 juni 1970 officieel geopend door Lucy Baines Johnson-Nugent, de dochter van president Lyndon B. Johnson. De weg werd in Oklahoma als de State Route 1 genummerd vanwege de toeristische waarde. In 1989 werd de weg een National Forest Scenic Byway en in 1998 een Arkansas Scenic Byway. Sinds 2002 is ook het deel in Oklahoma een Scenic Byway. Sinds 2005 is het een National Scenic Byway.

Kenmerken

De Talimena Scenic Drive heeft nauwelijks aansluitingen met andere wegen, omdat maar weinig wegen de bergrug noord-zuid kruisen, de belangrijkste is de US 259 in Oklahoma. De weg contrasteert sterk met het stereotype beeld van Oklahoma als vlakke saaie staat met prairies.

De bossen waardoor de weg loopt zijn nooit interessant geweest voor de bosbouw dus nog in originele staat. De weg is tweestrooks en heeft op 22 plekken picnicplaatsen. De steilste hellingen zijn 13%. Er zijn geen tankstations of faciliteiten direct langs Talimena Scenic Drive.

Externe links

Referenties