Talmadge Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Talmadge Memorial Bridge
Overspant Savannah River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 3.060 meter
Hoofdoverspanning 335 meter
Hoogte brugdek 56 meter
Openstelling 00-11-1991
Verkeersintensiteit 12.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Talmadge Memorial Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten, gelegen in de stad Savannah in Georgia.

Kenmerken

De Talmadge Memorial Bridge overspant één van de twee takken van de Savannah River in de stad Savannah. Anders dan vaak gedacht ligt de brug geheel in Georgia en niet op de grens met South Carolina, die net ten noorden van de brug is. De brug is een tuibrug met een totale lengte van 3.060 meter en een hoofdoverspanning van 335 meter. De vrije doorvaart onder de brug is 56 meter.

De brug verbindt de stad Savannah met Hutchinson Island, een tweede liggerbrug overspant de noordelijke tak van de Savannah River op de grens met South Carolina. Over de brug loopt de US 17 in Georgia als een freeway met 2x2 rijstroken en vluchtstroken, die direct ten noorden van de brug echter eindigt. Even ten zuiden van de brug is het eindpunt van de Interstate 16.

De Talmadge Bridge wordt vaak vergeleken met de Arthur Ravenel Jr. Bridge in Charleston, maar de Talmadge Bridge is iets kleiner, voornamelijk met minder rijstroken. Ook wordt de vergelijking gemaakt met de Sidney Lanier Bridge in Brunswick. Die brug heeft een kortere totale lengte, maar een langere hoofdoverspanning.

Geschiedenis

In 1953 opende een vakwerkbrug op deze locatie. Met de groei van de havens van Savannah bleek deze brug te klein voor de scheepvaart en is in november 1991 vervangen door de Talmadge Memorial Bridge. De brug is vernoemd naar Eugene Talmadge (1884 - 1946), die tweemaal de gouverneur van Georgia was. De Talmadge Bridge is de grootste brug in Georgia.

Toekomst

In 2018 werd gezinspeeld op een mogelijke vervanging van de brug zodat de haven van Savannah grotere schepen kan ontvangen.[1] In 2023 is een studie afgerond waarin aanbevolen werd een nieuwe brug te bouwen met een doorvaarthoogte van 70 meter. Onder de huidige brug kunnen containerschepen van maximaal 16.000 TEU door, terwijl containerschepen met ruim meer dan 20.000 TEU in 2023 al gebruikelijk werden. De kosten voor vervanging werden op dat moment op $ 1,2 miljard geraamd.[2] Als tussenoplossing zijn in 2025 de tuikabels vervangen door kortere kabels waarmee het brugdek 6 meter omhoog getrokken werd, zodat de doorvaarthoogte al verbeterd werd.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 12.000 voertuigen over de brug. Dit is een relatief laag aantal voor een dermate grote brug, wat komt omdat er aan de zijde van South Carolina geen voorsteden zijn en de nabijgelegen Interstate 95 in Georgia het doorgaande verkeer langs Savannah verwerkt.

Zie ook

Referenties