Tamar Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tamar Bridge
A38 UK.png
Tamar Bridge.jpg
Overspant Tamar
Rijstroken 1x3
Totale lengte 642 meter
Hoofdoverspanning 335 meter
Hoogte brugdek ?
Openstelling oktober 1961
Verkeersintensiteit 50.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Tamar Bridge, is een hangbrug in Engeland in het Verenigd Koninkrijk vlakbij de plaats Plymouth. Over de brug loopt de A38. De brug overspant de river Tamar en heeft een lengte van 642 meter.

Kenmerken

De brug is een hangbrug over de rivier de Tamar ten noordwesten van de plaats Plymouth. De brug heeft 1x3 rijstroken, waarvan de middelste rijstrook als wisselstrook wordt ingezet. Daarnaast is de brug aan beide zijden uitgebouwd. Aan de noordzijde van de brug loopt hierover een rijstrook voor lokaal verkeer. Aan de zuidzijde loopt hierover een fiets- en voetpad. De brug heeft een lengte van 642 meter met een hoofdoverspanning van 335 meter.[1]

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er in de wijde omgeving geen vaste oeververbinding tussen Cornwall en Devon. Verkeer diende vele tientallen kilometers om te rijden of gebruik te maken van een veerverbinding. In de jaren 50 van de vorige eeuw raakte de veerverbinding overbelast en ontstond er behoefte naar een brug. Het lukte niet om hiervoor voldoende financiële middelen bij de overheid te krijgen. Daarom ontstond het idee om een tolbrug te realiseren. In 1957 kregen de overheden van Cornwall en Plymouth hiervoor toestemming.

In juli 1959 begon de aanleg van de brug, die op dat moment de langste hangbrug van het Verenigd Koninkrijk zou worden. De brug opende in oktober 1961 voor het verkeer. Op 26 april 1962 werd de brug officieel door Queen Elizabeth, The Queen Mother geopend.

Oorspronkelijk had de brug 1x3 rijstroken, waarbij het verkeer uit Saltash moest invoegen voor de brug. In de jaren 90 van de vorige eeuw zat de brug aan zijn capaciteit. In 1998 reden er op een gemiddelde weekdag 38.200 voertuigen en daarmee raakte de brug overbelast. Tevens bleek dat het betonnen rijdek niet meer geschikt was voor zware vrachttransporten en dat brug verstevigd moest worden. In 1999 werd begonnen met een grondige renovatie en verbreding. Het betonnen rijdek is hierbij vervangen door een stalen rijdek. Daarnaast is aan beide zijkanten de brug verbreed om capaciteit toe te voegen. In 2001 waren de werkzaamheden voltooid. In 2006 is het tolplein ten oosten van de brug gerenoveerd.

Tol

De brug is een tolbrug. Tol wordt alleen in oostelijke richting geheven ten oosten van de brug. Tol kan zowel contant als middels een elektronische tag worden betaald.

Toltarieven[2]:

Categorie Contant Tamartag
Auto £1.50 £0.75
Vrachtwagen/Bussen met 2 assen £3.70 £1.85
Vrachtwagen/Bussen met 3 assen £6.00 £3.00
Vrachtwagen met 4 of meer assen £8.20 £4.10

Verkeersintensiteiten

Op weekdagen maken dagelijks ongeveer 50.000 voertuigen gebruik van de brug.

Referenties