Tamaulipas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Tamaulipas.png
Tamaulipas.png
Hoofdstad Ciudad Victoria
Grootste stad Reynosa
Oppervlakte 80.175 km²
Inwonertal 3.269.000
Lengte snelwegennet 99 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting TAM

Tamaulipas is een staat in Mexico, gelegen in het noordoosten van het land. De staat telt ruim 3,2 miljoen inwoners en is tevens ruim twee maal zo groot als Nederland. De hoofdstad is Ciudad Victoria, de grootste stad is Reynosa.

Inleiding

Tamaulipas ligt aan de Golf van Mexico, en grenst in het noorden aan de Verenigde Staten, namelijk de staat Texas. In het westen grenst het aan Nuevo León en in het zuiden aan San Luis Potosí en Veracruz. Tamaulipas is een gevarieerde staat, met de droge prairies rond de Río Grande in het noorden, de subtropische kuststreek en het bergachtige zuidwesten. De kust wordt gekenmerkt door lagunes. De hoofdstad Ciudad Victoria is een relatief kleine stad in het zuiden van de staat. De grootste stad is Reynosa, gelegen aan de grens met de Verenigde Staten. Andere grote steden zijn Nuevo Laredo en Matamoros in het noorden en Tampico in het uiterste zuiden. Tamaulipas is een relatief ontwikkelde staat, met een hoger inkomen dan gemiddeld in Mexico.

Wegennet

De staat Tamaulipas wordt gedomineerd door een aantal transitroutes. Voor oost-westverkeer parallel aan de Amerikaanse grens is er de Carretera Federal 2, die deels is uitgebouwd als de Autopista Reynosa - Matamoros. Daarnaast verbindt het ook Nuevo Laredo met Reynosa. In het noordwesten zijn er twee belangrijke transitroutes, de Carretera Federal 40, die is uitgebouwd als de Autopista Monterrey - Reynosa en de Carretera Federal 85, die is uitgebouwd als de Autopista Monterrey - Nuevo Laredo. Deze laatste is één van de belangrijkste transitroutes tussen Mexico en de Verenigde Staten. De Carretera Federal 180 vormt een noord-zuidroute langs de kust, en de Carretera Federal 85 doet het zuidwesten van de staat aan, en verloopt op twee punten door Tamaulipas. Het wegennet is dus relatief goed ontwikkeld, met name in het noorden en zuiden van de staat, en wat minder in de centrale delen van Tamaulipas.

Geschiedenis

De snelwegen in Tamaulipas zijn allemaal in de jaren 90 gebouwd. In 1991 opende de Autopista Monterrey - Nuevo Laredo, in 1994 de Autopista Monterrey - Reynosa en in 1999 de Autopista Reynosa - Matamoros. In 2000 opende de World Trade International Bridge, een nieuwe grensovergang voor vrachtverkeer aan de westzijde van Nuevo Laredo. Dit is een zeer drukke grensovergang, met vaak een kilometers lange rij vrachtwagens voor de Amerikaanse grens. Personenverkeer gaat veelal via het centrum van Nuevo Laredo.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas