Tampa Hillsborough Expressway Authority

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Tampa Hillsborough Expressway Authority (THEA) is een beheerder van tolwegen in de regio Tampa Bay, Florida.[1]

Overzicht

De skyline van Tampa met de Selmon Expressway op de voorgrond.

De Tampa Hillsborough Expressway Authority is vernoemd naar Hillsborough County, een grote county waarin de stad Tampa is gelegen. De Tampa Hillsborough Expressway Authority beheert slechts één tolweg in de regio Tampa Bay, de State Route 618, bekend als de Lee Roy Selmon Crosstown Expressway.

THEA beheert vier faciliteiten in Tampa: de Selmon Expressway, de Brandon Parkway, Meridian Avenue, en de Selmon Greenway. Alleen de Selmon Expressway is daadwerkelijk een tolweg en autosnelweg. De Brandon Parkway is een toevoerweg naar de Selmon Expressway in Brandon. Meridian Avenue is een toevoerweg naar de wisselbaan van de Selmon Expressway in Tampa en de Selmon Greenway is een fiets/voetpad onder de viaducten van de Selmon Expressway.

De Tampa Hillsborough Expressway Authority is verreweg de kleinste tolwegbeheerder van alle regio's in Florida.

Geschiedenis

De Tampa Hillsborough Expressway Authority werd in 1963 door de legislatuur van Florida opgericht om tolwegen in de regio Tampa te ontwikkelen. Tampa was indertijd een snelgroeiende, maar nog vrij kleine stad. Omdat er indertijd maar twee autosnelwegen onder het Interstate Highway programma gepland waren, die ook nog eens alleen in het noorden en oosten van Hillsborough County waren gepland, werd voorzien dat de overige autosnelwegen door de Tampa Hillsborough Expressway Authority aangelegd zouden worden.

Er werden plannen gemaakt om het Tampa Bay Crosstown Expressway System aan te leggen, een omvangrijk netwerk van tolwegen in de regio Tampa Bay. Van dit netwerk is uiteindelijk maar één autosnelweg door THEA aangelegd, de 'South Crosstown Expressway', indertijd genummerd als de SR-449, tegenwoordig als de SR-618. Het eerste deel hiervan opende in 1976. In de jaren '80 werd de tolweg in twee fases verlengd tot I-75 bij Brandon, waarmee parallel aan I-4 een tweede oost-west autosnelweg is aangelegd.

Het was gepland dat THEA ook de Veterans Expressway (SR-589) zou aanleggen, maar dit is uiteindelijk door het Florida Department of Transportation aangelegd. Daarnaast is in de jaren '60 en '70 het netwerk van geplande Interstate Highways verder uitgebreid, met name de verlenging van I-75 langs de oostkant van de Tampa Bay en de bouw van I-275, die over de Sunshine Skyway Bridge tussen St. Petersburg en Bradenton werd geleid. Hiermee werd het snelwegnet meer uitgebreid met tolvrije autosnelwegen dan oorspronkelijk in 1963 voorzien was.

De plannen voor het Tampa Bay Crosstown Expressway System doofden in de jaren '90 uit. De legislatuur van Florida heeft meermaals gepoogd om de Tampa Hillsborough Expressway Authority op te heffen en de assets onder te brengen bij Florida's Turnpike Enterprise. Dit is echter niet gelukt.

Tussen maart 2010 en januari 2014 is een verbindingssnelweg tussen de State Route 618 en de Interstate 4 gebouwd aan de oostkant van Downtown Tampa, bij Ybor City. Deze verbindingsweg maakt het gemakkelijker voor vrachtverkeer om de haven van Tampa vanaf de doorgaande snelwegen te bereiken. De nieuwe verbinding is 2 kilometer lang en is een tolweg. De nieuwe "connector" opende op 6 januari 2014 voor het verkeer.[2][3] De bouw kostte $ 425 miljoen.

Het verkeer tussen de Gandy Bridge en de Selmon Expressway moest 3 kilometer afleggen over de US 92, een urban arterial met twee verkeerslichten, een overweg en 7 ongeregelde kruispunten. Daarom is een viaduct bovenop de US 92 aangelegd, de zogenoemde 'Selmon Extension'.[4] Dit is geen volwaardige autosnelweg, maar een super two. Het project kostte $ 230 miljoen en werd in augustus 2017 gegund.[5] De bouw begon in begin 2018[6][7] en is op 19 april 2021 opengesteld voor het verkeer.[8][9]

Tolheffing

De Tampa Hillsborough Expressway Authority maakt gebruik van volledig elektronische tolheffing. Er zijn geen traditionele tolstations. De tol kan betaald worden met SunPass of kentekentol.

Zie ook

Referenties