Tampere eteläinen eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Tampere eteläinen
Tampere etelainen.png
Kruisende wegen DK3.svgDK9.svg
Type klaverster
Opengesteld 1985-1994

Het Tampere eteläinen eritasoliittymä (knooppunt Tampere-zuid) is een knooppunt in Finland, gelegen bij de stad Tampere. Hier kruist de valtatie 3 de valtatie 9 via een klaverster.

Naamgeving

Tampere eteläinen eritasoliittymä betekent "Tampere zuid knooppunt". Het is vernoemd naar de grote stad Tampere.

Configuratie

Het knooppunt is een klassiek voorbeeld van een klaverster, een relatief zeldzaam knooppunttype, waarbij twee verbindingswegen als flyover zijn uitgevoerd, en twee als klaverlus. De valtatie 3 en de aansluitende weg 3945 vormt de doorgaande verbinding, en is de directe verbinding vanuit Helsinki naar het centrum van Tampere met 2x2 rijstroken. De valtatie 3 verloopt dus via een TOTSO, doorgaand verkeer moet afslaan om de valtatie 3 te volgen, anders komt men in het centrum van Tampere uit. De valtatie 9 is ten zuiden van het knooppunt met de valtatie 3 dubbelgenummerd, en slaat hier af naar het oosten en vormt de zuidoostelijke rondweg van Tampere. Het knooppunt is het belangrijkste van Finland buiten de regio Helsinki.

Geschiedenis

In 1968 opende de valtatie 3 als snelweg tussen Kuljun en het centrum van Tampere, en was de eerste snelweg van de regio Tampere. In 1985 opende de westelijke rondweg van Tampere, waar later de valtatie 3 overheen geleid zou worden. Dit was destijds een enkelbaans weg. In 1994 opende de zuidelijke rondweg van Tampere, waarover de valtatie 9 geleid werd. In 2008 is de westelijke randweg verdubbeld. De huidige configuratie is in 1994 gerealiseerd.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 34.700 voertuigen over de valtatie 3 ten zuiden van het knooppunt en 36.600 voertuigen ten westen daarvan. De valtatie 9 telde 36.300 voertuigen per etmaal, waarmee de verkeersdruk evenwichtig over de assen is verdeeld.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom