Randweg

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tangent)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een randweg, tangent of bypass is een route die rondom een bepaald gebied loopt met als doel doorgaand verkeer om dat gebied heen te leiden. Een dergelijke route kan ook worden gebruikt voor verkeer van de ene naar de andere kant van het gebied in kwestie.

Een randweg onderscheidt zich van een ring omdat zij het gebied waarlangs zij voeren niet geheel omkluizen en ook niet wordt verwacht dat dit in de nabije toekomst nog zal gebeuren. Gevolg hiervan is dat op een randweg al het verkeer langs één kant van een stad rijdt, terwijl het verkeer zich op een ring min of meer gelijkmatig over de beide kanten van de stad zou moeten verdelen. Dit zorgt ervoor dat op een randweg doorgaans een sterkere verkeersdruk heerst dan op een ringweg. Ook zal een calamiteit op een randweg een veel grotere impact hebben op het verkeer rond de stad in kwestie dan een calamiteit op een ringweg. Voor verkeer op een ringweg staat immers altijd nog de route langs de andere kant van de ring open; verkeer op een randweg zal door de stad moeten.

Het onderscheid ring-randweg wordt niet in alle landen gemaakt. De Duitse A99 is bijvoorbeeld een randweg, maar wordt in het Duitse spraakgebruik altijd aangeduid als de ring van München.

Bewegwijzerde Randwegen in Nederland

  • Randweg Eindhoven - Een randweg die een driekwart-ringweg vormt om de stad Eindhoven. De route bestaat uit de snelwegen A2, A50, A58 en A67.
  • Randweg Maastricht - Een gemeentelijke randweg bestaande uit twee aparte delen in de stad Maastricht.