Tanta - Dumiat Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 5
Begin Tanta
Einde Damietta
Lengte 102 km
Route

Tanta

Al Mahallah Al Kubra

Mansoura

Damietta

De Tanta - Damietta Road is een hoofdweg en dual carriageway in Egypte. De weg verloopt vanaf Tanta tot aan Damietta aan de Middellandse Zee, parallel aan de rivier de Nijl en is 102 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg verbindt de Cairo - Tanta Road verder door de Nijldelta naar Damietta aan de Middellandse Zee. De weg wordt op sommige kaarten als een autosnelweg aangegeven, maar is eigenlijk veel te substandaard om als dergelijk aangemerkt te worden, de weg is een doorgaande dual carriageway met 2x2 rijstroken maar er zijn slechts zeer sporadisch ongelijkvloerse kruisingen. De weg ontsluit een groot landbouwgebied en is van doorgaand belang. Mansoura is de grootste stad halverwege de route. De weg eindigt bij Damietta aan de Middellandse Zeekust.

Wegnummer

Alhoewel wegnummers in Egypte niet tot nauwelijks aangegeven worden heeft de weg wel een nummer, namelijk de Route 5, die vanaf Tanta via Damietta naar Port Said loopt.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de aanleggeschiedenis van de weg. Gezien het belang voor de landbouw en daarmee de voedselvoorziening van Egypte is het aannemelijk dat de weg al vrij oud is, mogelijk al in de jaren 60 of 70 als dubbelbaans weg.

Referenties


Autosnelwegen in Egypte

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayUpper Egypt Western Desert HighwayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June MotorwayEl Sahel Road

26th of July Corridor6th October Bridge