Tanzania

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Tanzania.svg
Tanzania
Tanzania.png
Hoofdstad Dodoma
Oppervlakte 945.203 km²
Inwonertal 51.802.000
Lengte wegennet 6.808 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode EAT[1]

Tanzania is een groot land in het oosten van Afrika. Het land is circa 24 keer zo groot als Nederland en telt bijna 52 miljoen inwoners. De hoofdstad is Dodoma, de grootste stad is het bekendere Dar es Salaam.

Inleiding

Tanzania ligt aan de Indische Oceaan, met een vrij lange oostkust. Het land grenst in het noorden aan Kenya, Uganda, Rwanda en Burundi, in het westen aan de Democratische Republiek Congo en in het zuiden aan Zambia, Malawi en Mozambique. Het land meet maximaal 1.100 kilometer van oost naar west en 1.150 kilometer van noord naar zuid. Voor de kust liggen enkele eilanden, waarvan Pemba en Zanzibar het grootste zijn. De grenzen van Tanzania worden gemarkeerd door grote meren, het Victoriameer in het noorden en het Tanganjikameer en Malawimeer in het westen. De hoofdstad Dodoma ligt centraal in het land. De grootste en belangrijkste stad is en blijft Dar es Salaam. Daarbuiten zijn er weinig andere grote steden, zoals Zanzibar, Tanga, Mbeya, Tabora en Arusha. Het grootste deel van Tanzania is heuvelachtig tot ligt bergachtig, met uitzondering van een strook van noord naar zuid over het midden van het land, die toppen tot meer dan 2.500 meter heeft. In het uiterste noorden ligt de Kilimanjaro, met 5.893 meter tevens de hoogste berg van heel Afrika.

Voor de Eerste Wereldoorlog wat Tanzania een Duitse kolonie, daarna, tot 1961 was het een Britse kolonie, waarna het land als Tanganyika door het leven ging. In 1964 kwam het eiland Zanzibar bij Tanganyika, en heette het land Tanzania. Het land heeft een relatief stabiele periode gekend na de dekolonisatie, maar socialisme ruïneerde de economie. Tanzania is tegenwoordig een democratisch land met een inkomen van $ 1.400 per inwoner, laag, maar hoger dan veel buurlanden. De landbouw is de belangrijkste economische sector van Tanzania. In het land worden talloze inheemse talen gesproken, waarbij het Engels en Swahili als overkoepelende talen werken.

Wegennet

Het wegennet van Tanzania is niet erg groot, er zijn omvangrijke gebieden zonder verharde wegen. Doordat het land vrij groot is, vormen de bestaande hoofdwegen toch een vrij groot netwerk van bijna 7.000 kilometer verharde weg. Er lopen hoofdwegen naar de buurlanden, maar met name naar Kenya, Uganda en Rwanda. De buurlanden Burundi, de DRC en Mozambique zijn amper aangesloten op het Tanzaniaanse wegennet. Er zijn tevens internationale verbindingen met Zambia en Malawi. Het verharde wegennet is niet doorlopend naar alle regio's, alleen vanuit Dar es Salaam lopen verharde wegen, die een eind buiten de stad overgaan in zandwegen. In de verschillende regio's ligt wel een losliggend netwerk van verharde wegen, die echter vaak in slechte staat zijn. Lange-afstandsverkeer in Tanzania is een tijdrovende zaak.

De belangrijkste verharde weg is die van Dar es Salaam naar de hoofdstad Dodoma over 450 kilometer. Langs de kust loopt een verharde weg naar Tanga, niet ver van de grens met Kenya. Deze heeft weer een aftakking naar Arusha, in de omgeving van de Kilimanjaro, die ook verhard doorloopt naar de grens met Kenya, waar deze aansluit op de hoofdweg naar Nairobi. Tevens is er een verharde route tot aan Mbeya, niet ver van de grenzen met Zambia en Malawi.

Er zijn geen autosnelwegen in Tanzania. Het wegennet in de grootste stad Dar es Salaam is voor regionale standaarden behoorlijk modern, met veel verharde wegen, fatsoenlijke rijbaanscheidingen, verlichting, trottoirs en wegindelingen.[2][3][4][5] Op 16 april 2016 opende in Dar es Salaam de Kigamboni Bridge, bij openstelling de grootste tuibrug in oost-Afrika.[6][7] Dit is een tolbrug.

Wegnummering

Tot de jaren 80 had Tanzania een gezamenlijk wegnummeringssysteem met Kenya en Uganda. Dit systeem is nog op de meeste kaarten terug te vinden. Daarna is een A-systeem ingevoerd, dat rond 2000 vervangen is door het huidige systeem van Trunk Roads (T) en Regional Roads (R). De Trunk Roads vervangt het oude systeem van A en B-nummers, dat duidelijk Britse invloeden had. Het nieuwe systeem van Trunk Roads[8] omvat ook veel onverharde wegen. R-wegen zijn vrijwel altijd onverhard. Het is onduidelijk of de bewegwijzering ooit hierop aangepast is.

Routes

 • T1 Dar es Salaam - Morogoro - Mbeya - Tunduma (gr. Zambia): 1.000 km
 • T2 Chalinze - Segera - Arusha - Namanga (gr. Kenya): 650 km
 • T3 Morogoro - Dodoma - Singida - Lusahunga - Rusumo (gr. Rwanda): 1.100 km
 • T4 Mutukula (gr. Uganda) - Biharamulo - Mwanza - Sirari (gr. Kenya): 820 km
 • T5 Arusha - Dodoma - Iringa: 700 km
 • T6 Makambako - Songea - Mingoyo - Mtwara: 860 km
 • T7 Dar es Salaam - Lindi - Mingoyo: 480 km
 • T8 Mwanza - Nzega - Tabora - Rungwa - Mbeya: 890 km
 • T9 Biharamulo - Lusahunga - Kanyani - Sumbawanga - Tunduma (gr. Zambia): 950 km
 • T10 Mbeya - Kasumulu (gr. Malawi): 90 km
 • T11 Nyakasanza - Kobero (gr. Burundi): 50 km
 • T12 Songea - Mbamba Bay: 180 km
 • T13 Segera - Tanga - Horo horo (gr. Kenya): 150 km
 • T14 Singida - Babati: 180 km
 • T15 Himo - Taveta (gr. Kenya): 20 km
 • T16 Mikumi - Mahenge: 260 km
 • T17 Makuyuni - Musoma: 440 km
 • T18 Manyoni - Tabora - Kanyani: 520 km
 • T19 Kanyani - Kigoma - Manyovu (gr. Burundi): 140 km
 • T20 Sumbawanga - Kasesya: 100 km
 • T21 Himo - Tarakea (gr. Kenya): 50 km
 • T22 Rungwa - Itigi - Mkiwa: 200 km
 • T23 Mpanda - Ipole: 280 km

Bewegwijzering

Er is weinig bekend van bewegwijzering in Tanzania, voor zover die geplaatst wordt.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan