Taper

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een invoegende taper.

Een taper is een type rijstrook. Ze worden toegepast bij aansluitingen, veelal knooppunten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen invoegende en uitvoegende tapers.

Toepassing

Een uitvoegende taper op de A4 ter hoogte van Nieuw-Vennep.
Een uitvoegende taper op de A1 ter hoogte van knooppunt Azelo.
Een uitvoegende taper op de A28 ter hoogte van Maarn.

Bij situaties waar het gewenst is om een toerit of afrit van 2 rijstroken te voorzien, wordt in Nederland vaak een taper toegepast, waarbij bij een uitvoegende taper op het laatste moment een tweede rijstrook naast de reguliere uitvoegstrook erbij komt, en bij invoegende tapers gaat de linkerrijstrook direct over in de rechterrijstrook van de hoofdrijbaan. Op die manier wordt extra capaciteit verkregen, maar er wordt niet altijd even goed gebruik van gemaakt.

Bewegwijzering

De klassieke Nederlandse bewegwijzering kon met name een uitvoegende taper niet goed van tevoren weergeven, de naar beneden wijzende pijlen konden pas op het laatste moment de taper aanduiden. Hierdoor was het gebruik van de tapers niet optimaal, met name door verkeer wat ter plekke minder goed bekend is. De nieuwe bewegwijzering autosnelwegen (NBA) weet dit probleem met staande pijlen op te lossen. Zodoende kan al van tevoren worden aangegeven dat er sprake is van een taper.

Invoegende tapers worden doorgaans - afgezien van een verkeersbord zoals op de foto rechts - niet bewegwijzerd, maar het verkeer verloopt hier meer vanzelfsprekend omdat er al 2 rijstroken beschikbaar zijn. Veel automobilisten voelen zich onprettig op een invoegende taper, omdat men niet altijd direct naar links kan, en er geen sprake is van een lange invoegstrook. Men moet daardoor al vroeg van tevoren inschatten of men genoeg snelheid kan maken om tussen het verkeer op de rechterrijstrook van het doorgaande verkeer kan invoegen. Zo niet, dan kan men beter de reguliere invoegstrook gebruiken (de rechterrijstrook van de oprit.)

In andere landen

Een samenvoeging in Denemarken.

Tapers komen in Nederland betrekkelijk veel voor, maar worden in veel andere landen aanzienlijk minder toegepast. Uitvoegende tapers komen nog wel eens voor, maar invoegende tapers zijn zeldzamer. In Duitsland wordt een uitvoegende taper vaak niet bewegwijzerd, zodat alleen ter plaatse bekenden van de tweede uitvoegstrook gebruik kunnen maken. In Denemarken zijn toeritten gelijkwaardig, wat aangegeven wordt met het kenmerkende wit-rode bord. Dit is feitelijk een tweezijdige taper, alhoewel bij reguliere toeritten de hoofdrijbaan als doorgaand is ontworpen, en de toerit daar op invoegt. Bij knooppunten zijn beide hoofdrijbanen gelijkwaardig.

Referenties


Zie ook

Referenties