Tasman Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3
Begin Hobart
Einde Launceston
Lengte 410 km
Route

Hobart

Domain Highway

Tasman Bridge

Lindisfarne

Rosny Park

Mornington

Cambridge

Acton Park

Hobart International Airport

Sorell

Orford

Triabunna

Swansea

Bicheno

Falmouth

St. Helens

Scottsdale

Launceston

De Tasman Highway is een highway in Australië, gelegen op Tasmania. De weg vormt een verbinding tussen Hobart en Launceston, maar verloopt via de oostkust en is daarom twee keer zo lang als de directe route via de Midland Highway. De Tasman Highway is 410 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Tasman Bridge over de Derwent River in Hobart.

De Tasman Highway begint in het centrum van Hobart en sluit er aan op de Brooker Highway. De weg gaat dan met 5 rijstroken over de Tasman Bridge, een grote brug over de Derwent River. Door de oostelijke suburbs is Tasman Highway een korte freeway, die bij de luchthaven van Hobart op een rotonde eindigt na zo'n 15 kilometer. Daarna volgen twee causeways over het Pitt Water, de Mcgees Bridge en de Sorell Causeway. Sorell is ook de laatste plaats van omvang in het invloedsgebied van Hobart.

De Tasman Highway voert dan eerst noordwaarts, later oostwaarts door het heuvelachtige binnenland, het hoogste punt van de weg ligt hier op circa 350 meter voordat men afdaalt naar de oostkust van Tasmania. De weg volgt dan circa 180 kilometer van de oostkust naar het noorden. De kuststreek is overwegend heuvelachtig met enkele vlakkere gebieden. Er liggen slechts enkele kleine plaatsen op de route. Deels loopt de weg vrijwel direct langs zee.

Na St Helens buigt de Tasman Highway naar het westen af en volgt dan een route door het sterk heuvelachtige tot licht bergachtige binnenland. De weg bereikt op twee verschillende plekken een hoogte van circa 600 meter. De Tasman Highway voert via Scottsdale naar het westen en daalt dan af naar de stad Launceston, waar de Tasman Highway eindigt.

Geschiedenis

Van oudsher is de Midland Highway de hoofdweg tussen Hobart en Launceston. De Tasman Highway is vernoemd naar de Tasman Sea waar het langs loopt, de Tasman Sea ligt tussen Tasmania en Nieuw-Zeeland. De weg heeft hoofdzakelijk een belang voor de dorpen op de route, en enigszins voor het toerisme.

Hobart

De Tasman Highway in Warrane, een oostelijke suburb van Hobart.

In de regio Hobart is de Tasman Highway opgewaardeerd. In 1943 opende de Hobart Bridge, een drijvende pontonbrug over de Derwent River aan de oostkant van Hobart. Dit was 5 jaar lang een tolweg. Deze brug is in 1964 vervangen door de huidige 5-strooks Tasman Bridge. In 1975 werd de brug aangevaren door een schip geladen met erts. Hierbij vielen 12 doden, waaronder 5 automobilisten. De brug is daarna twee jaar lang afgesloten geweest. Tijdens de herstelwerkzaamheden is de brug ook uitgebreid van 4 naar 5 rijstroken, met dynamische rijstrooksignalering. De brug is geen echte freeway omdat er geen rijbaanscheiding tussen de rijrichtingen is.

Het eerste stuk snelweg ten oosten van Hobart opende in 1974 tussen Rosny Hill Road en Mornington, en vanaf daar als driestrooks weg. In de jaren '90 is dit driestrooks deel verbreed naar 2x2 rijstroken, waarmee de snelweg 15 kilometer lang werd.

Verder oostelijk was de Sorell Causeway al in 1872 voltooid tussen Midway Point en Sorell. Verkeer tussen Hobart en Sorell moest echter lang omrijden vanwege het Pitt Water. Hiertoe is de Mcgees Bridge en Causeway aangelegd, die in 1957 werd opengesteld. De brug is in 2002 vervangen door een nieuwe verbinding. Bij Sorell is op 20 juli 2022 een korte bypass geopend.[1]

De luchthaven van Hobart werd oorspronkelijk ontsloten op een rotonde met de Tasman Highway, deze is vervangen door een ongelijkvloerse aansluiting die op 3 mei 2022 werd geopend.[2] Hiermee werd de autosnelweg 1 kilometer langer.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Tasmania

Bass HighwayBrooker HighwayMidland HighwaySouthern OutletTasman Highway