Tasman Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3 UK.png
Blank.png
A3
Begin Hobart
Einde Launceston
Lengte 410 km
Route

Centrum.svg Hobart

Afslagsymbool.svg Domain Highway

Brug.svg Tasman Bridge

Afslagsymbool.svg Lindisfarne

Afslagsymbool.svg Rosny Park

Afslagsymbool.svg Mornington

Afslagsymbool.svg Cambridge

Afslagsymbool.svg Acton Park

Rotonde.svg Hobart International Airport

Centrum.svg Sorell

Centrum.svg Orford

Centrum.svg Triabunna

Centrum.svg Swansea

Centrum.svg Bicheno

Centrum.svg Falmouth

Centrum.svg St. Helens

Centrum.svg Scottsdale

Centrum.svg Launceston

De Tasman Highway is een highway in Australië, gelegen op Tasmania. De weg vormt een verbinding tussen Hobart en Launceston, maar verloopt via de oostkust en is daarom twee keer zo lang als de directe route via de Midland Highway. De Tasman Highway is 410 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Tasman Highway begint in het centrum van Hobart en sluit er aan op de Brooker Highway. De weg gaat dan met 5 rijstroken over de Tasman Bridge, een grote brug over de Derwent River. Door de oostelijke suburbs is Tasman Highway een korte freeway, die bij de luchthaven van Hobart op een rotonde eindigt na zo'n 15 kilometer. Daarna volgen twee causeways over het Pitt Water, de Mcgees Bridge en de Sorell Causeway. Sorell is ook de laatste plaats van omvang in het invloedsgebied van Hobart.

De Tasman Highway voert dan eerst noordwaarts, later oostwaarts door het heuvelachtige binnenland, het hoogste punt van de weg ligt hier op circa 350 meter voordat men afdaalt naar de oostkust van Tasmania. De weg volgt dan circa 180 kilometer van de oostkust naar het noorden. De kuststreek is overwegend heuvelachtig met enkele vlakkere gebieden. Er liggen slechts enkele kleine plaatsen op de route. Deels loopt de weg vrijwel direct langs zee.

Na St Helens buigt de Tasman Highway naar het westen af en volgt dan een route door het sterk heuvelachtige tot licht bergachtige binnenland. De weg bereikt op twee verschillende plekken een hoogte van circa 600 meter. De Tasman Highway voert via Scottsdale naar het westen en daalt dan af naar de stad Launceston, waar de Tasman Highway eindigt.

Geschiedenis

Van oudsher is de Midland Highway de hoofdweg tussen Hobart en Launceston. De Tasman Highway is vernoemd naar de Tasman Sea waar het langs loopt, de Tasman Sea ligt tussen Tasmania en Nieuw-Zeeland. De weg heeft hoofdzakelijk een belang voor de dorpen op de route, en enigszins voor het toerisme.

Hobart

In de regio Hobart is de Tasman Highway opgewaardeerd. In 1943 opende de Hobart Bridge, een drijvende pontonbrug over de Derwent River aan de oostkant van Hobart. Dit was 5 jaar lang een tolweg. Deze brug is in 1964 vervangen door de huidige 5-strooks Tasman Bridge. In 1975 werd de brug aangevaren door een schip geladen met erts. Hierbij vielen 12 doden, waaronder 5 automobilisten. De brug is daarna twee jaar lang afgesloten geweest. Tijdens de herstelwerkzaamheden is de brug ook uitgebreid van 4 naar 5 rijstroken, met dynamische rijstrooksignalering. De brug is geen echte freeway omdat er geen rijbaanscheiding tussen de rijrichtingen is.

Het eerste stuk snelweg ten oosten van Hobart opende in 1974 tussen Rosny Hill Road en Mornington, en vanaf daar als driestrooks weg. In de jaren '90 is dit driestrooks deel verbreed naar 2x2 rijstroken, waarmee de snelweg 15 kilometer lang werd.

Verder oostelijk was de Sorell Causeway al in 1872 voltooid tussen Midway Point en Sorell. Verkeer tussen Hobart en Sorell moest echter lang omrijden vanwege het Pitt Water. Hiertoe is de Mcgees Bridge en Causeway aangelegd, die in 1957 werd opengesteld. De brug is in 2002 vervangen door een nieuwe verbinding.

Referenties


Hoofdwegen en autosnelwegen in Tasmania

Bass HighwayBrooker HighwayMidland HighwaySouthern OutletTasman Highway