Tasmania

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Tasmania.png
Tasmania.png
Hoofdstad Hobart
Grootste stad Hobart
Oppervlakte 90.758 km²
Inwonertal 520.000
Lengte snelwegennet 69 km[1]
Eerste snelweg 1974[2]
Afkorting TAS

Tasmania is een eiland en staat van Australië, gelegen ten zuiden van het continent. De staat telt ruim een half miljoen inwoners en is circa twee keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Hobart.

Inleiding

Tasmania is een redelijk groot eiland, gelegen ten zuiden van de staat Victoria. Het eiland ligt circa 250 kilometer ten zuiden van het Australische vasteland, gescheiden door de Bass Strait. Het ligt zo'n 1.500 kilometer ten westen van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en 2.600 kilometer van Antarctica. Tasmania is redelijk bergachtig en de meest bergachtige staat van Australië. Mount Ossa is met 1.617 meter het hoogste punt van Tasmania. Tasmania heeft een gematigd klimaat en is daarmee kouder dan de meeste andere gebieden van Australië. In de bergen valt 's winters geregeld sneeuw. Afgezien van het natte westen is het een tamelijk droog eiland. Tasmania heeft twee grotere steden, Hobart in het zuiden en Launceston in het noorden.

Wegennet

Tasmania heeft een redelijk dicht wegennet. Er is één national highway, de highway 1. De overige wegen zijn sinds 1979 alfanumeriek genummerd, waarbij de A2 t/m A10 de hoofdwegen zijn en de B10 t/m B110 secundaire hoofdwegen zijn. Er zijn nauwelijks freeways in Tasmania, een stukje van de Highway 1 in de regio Hobart kent korte snelwegtrajecten, evenals de A3 tussen Hobart en Hobart Airport. Ook de A6 heeft een kort stuk freeway van Hobart tot Kingston.

Hoofdwegen en autosnelwegen in Tasmania

Bass HighwayBrooker HighwayMidland HighwaySouthern OutletTasman Highway


Referenties

  1. stand 01-01-2016
  2. Tasman Highway
Flag of Australia.svg Staten en territoria van Australië Flag of Australia.svg

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia