Tauerntunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tauerntunnel
A10 AT.svg
Tauerntunnel.jpg
Kruist Radstädter Tauern
Lengte 6.546 meter
Openstelling 21-06-1975
Intensiteit 20.400 mvt/dag
Locatie kaart

De Tauerntunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A10 tussen Flachau en Zederhaus in de staat Salzburg. De tunnel is dubbelbuizig en 6.546 meter lang.

Kenmerken

De Tauerntunnel is een tweebuizige tunnel met 2x2 rijstroken die onder de Radstädter Tauern loopt, die ter plekke 2.300 tot 2.500 meter hoog is. In de tunnel zelf stijgt de snelweg licht van 1.240 meter aan de noordzijde naar 1.340 meter aan de zuidzijde. De Tauerntunnel is onderdeel van een belangrijke doorgaande route van Salzburg naar Villach, en daarmee vanaf West-Europa naar Zuidoost-Europa. Ten oosten van de tunnel ligt de B99, die de bergketen over de 1.738 meter hoge Radstädter Tauernpass doorkruist. Een stuk westelijker ligt de Tauern spoortunnel bij Bad Gastein, die ook auto's vervoert. Deze concurreert amper met de A10 vanwege de relatief grote afstand en het feit dat de spoortunnel 4 dalen westelijker ligt, die allemaal doodlopen zonder tunnels.

Geschiedenis

Het hoogste punt van de Tauernautobahn voor de toen nog enkelbuizige Tauerntunnel.

Oorspronkelijk ging het verkeer over de 1738 meter hoge Radstädter Tauern, een historische bergpas van de Katschbergstraße (B99). Zuidelijker was nog een tweede bergpas, de 1641 meter hoge Katschberghöhe. In de wegenplannen van kort voor de Tweede Wereldoorlog was nog geen Reichsautobahn naar het zuiden gepland, wel was er een autosnelweg van Salzburg via Radstadt naar Liezen gepland, deze boog dus voor de Hohe Tauern af en vermeed het hooggebergte.

De bouw van de Tauern Autobahn werd in het Bundesstraßengesetz van 1968 opgenomen. De planvorming was toen al enige tijd aan de gang. Gekozen werd voor een route één dal westelijker dan waar de B99 over de Radstädter Tauern verliep. Met name de route door het noordelijke Taurachtal was niet geschikt voor de bouw van een autosnelweg. De bouw van de Tauerntunnel viel samen met die van de Katschbergtunnel, indertijd werd een 44 kilometer lang traject van Eben naar Sankt Michael aangelegd, het langste individuele bouwproject in de Oostenrijkse Autobahngeschiedenis. De bouw van dit traject startte in 1969.

Op 28 januari 1971 begon de bouw van de Tauerntunnel zelf.[1] Vanwege de hoge aanlegkosten en het nog geringe verkeersaanbod werd besloten om de tunnel enkelbuizig uit te voeren. De tunnel werd uitgeboord volgens de New Austrian Tunneling Method (NATM). Op 19 januari 1974 volgde de tunneldoorslag en de tunnel is vervolgens op 21 juni 1975 opengesteld voor het verkeer.[2]

Tunnelbrand van 1999

Op 29 mei 1999 gebeurde een ernstig ongeval waarbij een Oostenrijkse vrachtwagenchauffeur een file over het hoofd had gezien en op het verkeer inreed, waarna brand uitbrak.[3][4] Bij de brand vielen 12 doden en 43 gewonden. 40 voertuigen brandden uit. Door de enorme hitte in de tunnel van wel 1200°C kon pas na 12 uur begonnen worden met de bluswerkzaamheden. De tunnel was na het ongeval 3 maanden dicht voor reparaties. Het ongeval in de Tauerntunnel was de tweede van een serie van drie grote tunnelbranden in de Alpen; eerder dat jaar was er een brand in de Tunnel du Mont-Blanc, in 2001 gevolgd door een brand in de Gotthardtunnel. Deze drie branden waren de aanleiding om de tunnelveiligheid drastisch te herzien.

Verdubbeling

Vanaf de jaren '90 namen de vakantiefiles voor de tunnel sterk toe, waarbij vertragingen tot vele uren konden oplopen.[5] In 1988 werd besloten om een tweede buis niet aan te leggen, maar na de tunnelbrand van 1999 werd een veilige uitbouw noodzakelijker. Daarnaast vormde het toevoegen van capaciteit op trans-alpiene routes een ander motief. In juli 2006 begon de bouw van de tweede tunnelbuis, op 18 juni 2008 werd de tunneldoorslag gevestigd.[6] De tweede buis werd op 30 april 2010 in gebruik genomen met tegenverkeer.[7] Daarna werd de oude buis gerenoveerd, waarna vanaf 30 juni 2011 de volle capaciteit van 2x2 rijstroken beschikbaar was.[8] De bouwkosten van de tweede buis bedroegen € 213 miljoen. Na de openstelling van de tweede buis in juni 2011 namen de files over het gehele jaar genomen met 70 procent af.[9] Dit betekent feitelijk dat de files volledig verdwenen zijn omdat bij de 70% afname ook nog een half jaar inbegrepen zit waarbij de tweede buis nog niet open was.

Tol

De Tauerntunnel is samen met de Katschbergtunnel onderdeel van een Sondermautstrecke, waar apart tol voor betaald moet worden. De tolkosten bedragen in 2020 € 12,50 per passage en er zijn jaarkaarten voor € 113,50 te koop. Wanneer men een jaarvignet heeft kost een jaarkaart voor de tunnel € 73,50.[10]

Omzet

De tolopbrengst van de Tauerntunnel bedroeg in 2011 € 34,6 miljoen. De toltunnel staat daarmee op de 2e plaats van de 6 Sondermautstrecken in Oostenrijk.

Verkeersintensiteiten

In 2010 (voor de verdubbeling van de tunnel) reden dagelijks gemiddeld 15.900 voertuigen door de Tauerntunnel, met een piek van 18.700 voertuigen op een gemiddelde vrijdag. In 2017 reden dagelijks gemiddeld 20.400 voertuigen door de tunnel, met een piek van 26.700 voertuigen op zaterdagen. Op drukke vakantieuittochten liggen de intensiteiten significant hoger, omdat de Tauerntunnel een belangrijke transitroute is voor vakantieverkeer naar Kärnten, Slovenië en Kroatië, evenals naar delen van Oost-Italië.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel