A291 (Rusland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tavrida)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Таврида
Tavrida
Begin Kerch
Einde Sevastopol
Lengte 251 km
Route
Kerch Strait Bridge

Kerch

buildings

Ivanivka

Hornostaivka

Fontan

Lenins'ke

Lenine

Luhove

Batal'ne

Prymors'kyi

Feodosia

Pervomais'ke

Pryvitne

Zolote Pole

Muroms'ke

Bilohirs'k

Bilohirs'k-West

Tsvitochne

Zuya-East

Zuya-West

Mazanka

Simferopol-East

Simferopol-North

Simferopol International Airport

motorway to Yevpatoriya

Simferopol-West

Simferopol-South

Pryyatne Svidannya

Skalyste

Bakhchysarai-East

Bakhchysarai

Zaliznychne

Verkhnosadove

Sevastopol Bypass

De A291, genaamd de Tavrida (Russisch: Таврида) is een federale autoweg op de Krim. De weg vormt een semi-autosnelweg die oost-west over de gehele Krim voert, vanaf Kerch via Simferopol naar Sevastopol. De A291 is 251 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A291 begint bij de stad Kerch op het oosten van de Krim, vanaf de Krimbrug en als voortzetting van de A290. De A291 voert vervolgens westwaarts door het binnenland van de Krim, een veelal vlak tot glooiend gebied met voornamelijk weilanden. De weg telt 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen, alhoewel het niet overal een volwaardige autosnelweg is. De A291 voert ten noorden van de stad Feodosia langs en passeert het regiostadje Belogorsk, waarna de A291 de grote ringweg van de stad Simferopol vormt. Hier kruist men de meeste andere belangrijke wegen van de Krim. De weg voert daarna van Simferopol in zuidwestelijke richting naar de havenstad Sevastopol, dit gebied is meer heuvelachtig. De A291 eindigt op de rondweg van Sevastopol.

Geschiedenis

Sovjetunie

Ten tijde van de Sovjetunie is de weg aangelegd als een enkelbaans weg die veel, maar niet alle stadskernen bypasst. De grootste upgrade was indertijd de rondweg van Simferopol, die gedeeltelijk als autosnelweg is aangelegd tussen de oost- en noordkant van de stad. Dit is al voor 1984 aangelegd. Eind jaren '80 is de westelijke rondweg van Simferopol aangelegd, echter met lagere standaarden dan de noordoostring. Er was echter een ontbrekende schakel van 2 kilometer in het noordwesten van Simferopol.

Ten tijde van de Sovjetunie was het traject van Kerch naar Simferopol als de M25 genummerd. Dit nummer bestond na het uiteenvallen van de Sovjetunie aan Russische zijde nog tot 2011. Het deel tussen Simferopol en Sevastopol was ten tijde van de Sovjetunie als de A292 genummerd.

Oekraïne

Toen de Krim bestuurlijk onder Oekraïne viel waren er diverse Oekraïense wegnummers van toepassing. Het oostelijk deel van Kerch tot Feodosia was onderdeel van de M17. Het westelijk deel tussen Simferopol en Sevastopol was onderdeel van de N06. Het middendeel tussen Feodosia en Simferopol was als de R23 genummerd.

De R23 verliep indertijd zuidelijker dan waar de huidige autosnelweg ligt tussen Feodosia en Belogorsk.

Onder Oekraïens bestuur zijn er bijna geen noemenswaardige upgrades aan de wegverbinding uitgevoerd. Nagenoeg de gehele route was voor 2014 enkelbaans met tegenverkeer. De enige upgrade onder Oekraïens bestuur was de bouw van het ontbrekende deel van de ringweg van Simferopol, ten noordwesten van de stad, dat in 2010 is opengesteld met 4 rijstroken.

Rusland

Rusland heeft de Krim in 2014 geannexeerd, daarna begonnen grote infrastructurele projecten op het schiereiland. De weg werd als de R260 genummerd tussen Kerch en Sevastopol. Op 16 mei 2018 opende de Krimbrug over de Straat van Kerch voor het verkeer waarmee de Krim met de rest van Rusland werd verbonden. In het verlengde daarvan is de autoweg 'Tavrida' aangelegd.

De weg was aanvankelijk genummerd als de R260 (Cyrillisch: Р260). In januari 2021 werd het formeel een federale autoweg met het nummer A291.[1]

Avtodoroga Tavrida

De Avtodoroga Tavrida is een 251 kilometer lange upgrade van de R260. De Tavrida is gedeeltelijk een upgrade van de bestaande weg, maar ook grote delen zijn over een nieuw tracé aangelegd. De Tavrida heeft volledig 2x2 rijstroken en alle kruisingen zijn ongelijkvloers, een aantal secundaire aansluitingen zijn van het type right in, right out met een U-turn in de middenberm, waardoor de Tavrida net geen volwaardige autosnelweg is.

Tussen Kerch en Feodosia en tussen Belogorsk en Simferopol is de Tavrida grotendeels over de bestaande weg aangelegd, met alleen kleinschalige verleggingen rond de dorpen. Tussen Feodosia en Belogorsk is de weg over een geheel nieuw tracé aangelegd, ruim ten noorden van de oude weg. Rond Simferopol is een nieuwe autosnelweg over een nieuw tracé aangelegd, dat een bypass is van de oorspronkelijke rondweg van Simferopol uit de Sovjettijd. Tussen Simferopol en Sevastopol volgt de Tavrida de oude weg maar is dermate over een afwijkend tracé aangelegd dat dit de-facto ook een gehele nieuwbouw van de weg was.

Tavrida of Taurida is een oude naam voor de Krim.

De bouw van de autoweg begon op 12 mei 2017.[2] De eerste grote openstelling was het compleet nieuwe tracé van Feodosia tot Belogorsk, een 85 kilometer lang traject dat op 30 december 2018 werd opengesteld.[3] De verdubbeling en upgrade tussen Kerch en Feodosia is op 30 juni 2020 volledig opengesteld met 2x2 rijstroken.[4] Op 20 juli 2020 opende de upgrade tussen Belogorsk en Simferopol over een lengte van 30 kilometer.[5] Vervolgens opende op 27 augustus 2020 het resterende deel met 2x2 rijstroken tussen Simferopol en Sevastopol,[6] alhoewel een klein deel bij Sevastopol zelf wat later op 28 december 2020 werd geopend.[7]

De volledige openstelling volgde eind december 2020,[8] vermoedelijk met de openstelling van de rondweg van Simferopol.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Krimbrug Kerch 10 km 16-05-2018
Feodosia Belogorsk 85 km 30-12-2018
Kerch Feodosia 73 km 30-06-2020
Belogorsk Simferopol 30 km 20-07-2020
Simferopol Sevastopol 42 km 27-08-2020

Referenties

Federale autowegen in Rusland