Taylor-Southgate Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taylor-Southgate Bridge
US 27.svg
Taylor-Southgate Bridge.jpg
Overspant Ohio River
Rijstroken 1x4
Totale lengte 564 meter
Hoofdoverspanning 259 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1995
Verkeersintensiteit 9.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Taylor-Southgate Bridge is een vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Kentucky en Ohio. De brug overspant de Ohio River bij Cincinnati.

Kenmerken

De Taylor-Southgate Bridge is een stalen vakwerkbrug met een totale lengte van 564 meter en een hoofdoverspanning van 259 meter. Het is een eenvoudig ontwerp. De brug heeft vier rijstroken van de US 27 en verbindt het centrum van Cincinnati met het centrum van Newport.

Geschiedenis

Central Bridge

De eerste brug op deze locatie was de Central Bridge, een 841 meter lange vakwerkbrug met meerdere overspanningen. De grootste overspanning bedroeg 155 meter. De brug opende in 1891 voor het verkeer en was de tweede brug over de Ohio River bij Cincinnati, na de John A. Roebling Suspension Bridge. Beide bruggen hadden een aparte functie, de Roebling Bridge verbond Cincinnati met Covington, terwijl de Central Bridge Cincinnati met Newport verbond. Beiden zijn steden met een historisch centrum op de zuidoever van de Ohio River, tegenover Cincinnati. De Licking River scheidt Covington van Newport.

Taylor-Southgate Bridge

De Central Bridge raakte in steeds slechter conditie en was te smal voor de hoeveelheid verkeer, daarom is gekozen de brug volledig te vervangen. Al voordat de nieuwe brug gereed kwam is de Central Bridge in 1992 gesloopt. De Taylor-Southgate Bridge is in de eerste helft van de jaren '90 aangelegd, waarna de brug in 1995 werd opengesteld. Er was in de tussentijd nog wel lokaal verkeer mogelijk op de Newport Southbank Bridge, een gecombineerde spoor/verkeersbrug 350 meter stroomopwaarts. Tussen 1995 en 2001 waren beide bruggen nog voor gemotoriseerd verkeer in gebruik, maar de Newport Southbank Bridge sloot daarna voor autoverkeer.

Het ontwerp van de Taylor–Southgate Bridge wordt bekritiseerd als saai voor een stadsbrug die een belangrijk onderdeel is van de skyline. Men hoopte op een meer elegant ontwerp. Daarnaast zijn de ornamenten en een plakkaat van de oude brug op de nieuwe geplaatst, wat de suggestie wekt dat de brug veel ouder is dan hij in werkelijkheid is.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar twee personen, James Taylor, Jr. (1769-1848) en Richard Southgate (1774-1857) twee vroege bewoners van Newport, Kentucky. Taylor was de stichter van Newport, Southgate was een senator.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 9.700 voertuigen van de brug gebruik, die daarmee licht bereden is voor een stadsbrug.

Zie ook

Referenties