Tehran

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tehran en het Alborzgebergte.

Tehran (Farsi: تهران Tehrān) (ook: Teheran) is de hoofdstad en grootste stad van Iran. De stad zelf telt 9.110.000 inwoners, met een agglomeratie van 13.413.000 inwoners. Het is de grootste stad in de ruime regio.

Inleiding

Tehran ligt centraal in het noorden van Iran, op een hoogte van circa 1.200 meter boven zeeniveau. De stad ligt in een kom, met eromheen woestijn en bergen. De dichtstbijzijnde bergen naar het noorden zijn tot 4.000 meter hoog, verder naar het noordoosten ligt de 5.610 meter hoge Damavand, de hoogste berg van Iran. De omgeving is erg droog, alhoewel rond Tehran wat landbouw plaatsvindt. Naar het westen en zuiden liggen vlakkere woestijngebieden, die erg dunbevolkt zijn. In de ruimere regio is Tehran het enige stedelijke gebied, overige steden van enige omvang liggen minstens 100 kilometer verderop.

Tehran is een omvangrijk stedelijk gebied, en de stad heeft één echt grote voorstad, het westelijk gelegen Karaj. Het stedelijk gebied meet zo'n 60 kilometer van oost naar west en 30 kilometer van noord naar zuid, alhoewel het kerngebied niet veel groter dan 25 bij 30 kilometer is. Tehran is opgebouwd in een gridstructuur. Kenmerkend is de zeer hoge bevolkingsdichtheid, gemiddeld iets meer dan 10.000 inwoners per vierkante kilometer. De stad is erg homogeen opgebouwd, vrijwel de gehele stad heeft dezelfde dichtheid, ook verder buiten het centrum. Het oude centrum van Tehran is chaotisch opgezet. De wijken daaromheen en zeker de nieuwere wijken zijn meer gestructureerd. De bevolkingsdichtheid is hoog; omdat alle beschikbare ruimte is volgebouwd met flats en infrastructuur is er weinig open ruimte wat resulteert in een gebrek aan openbaar groen. Verspreid over de stad staan enkele grote flatwijken die meer naar communistisch model zijn opgezet, maar deze zijn duidelijk in de minderheid. De luxueuzere woningen zijn voornamelijk in het noorden van de stad aan de rand van het gebergte.

In Tehran zijn enorme milieuproblemen omdat de miljoenen auto's op gelode benzine rijden en katalysatoren in Iraanse auto's vrijwel nooit voorkomen. Veel Franse auto's worden lokaal geassembleerd zonder katalysator. Daarnaast is een groot deel van het wagenpark 20 jaar of meer oud, waardoor anders dan in veel westerse wereldsteden, het aandeel transport op de luchtvervuiling veel groter is, tot zo'n 80 procent. De ligging van Tehran in een kom helpt daar ook niet bij, zeker gezien de geringe hoeveelheid neerslag om de luchtvervuiling uit te dunnen. Boven Tehran hangt vrijwel altijd een dikke smoglaag.

Wegennet

Onderliggend wegennet

Het onderliggend wegennet van Tehran is in een grid opgebouwd, echter niet zo perfect als in Amerikaanse of Latijns-Amerikaanse steden. De vormgeving van het wegennet is afhankelijk van de tijdsperiode dat de wijken gebouwd zijn. In de buitenwijken, met name in de oostelijke wijken, is het grid meer gestructureerd dan in andere wijken. Hoofdwegen tellen vaak 2 of 3 rijstroken per richting. Woonstraten zijn vaak enkelbaans, maar identieke woningbouw kan zowel aan achterafwegen als aan drukke hoofdwegen gelokaliseerd zijn.

Expressways

Tehran heeft één van de dichtste snelwegennetten ter wereld, er zijn bijna geen plekken die meer dan 2 kilometer van een expressway liggen. Het expresswaynetwerk binnen de stad Tehran bestaat uit 42 routes met een totale lengte van 406 kilometer. Veel expressways zijn in de jaren 90 en 2000 aangelegd en betreffen vaak brede boulevards die provisorisch ongelijkvloers zijn gemaakt. Vrijwel alle expressways en aansluitingen zijn substandaard. Vaak is voor een makkelijke oplossing gekozen door zijstraten af te sluiten en U-turns in de snelwegen aan te leggen, om zodoende een kruispunt te elimineren. De Expressways tellen over het algemeen 2x3 of 2x4 rijstroken. Vluchtstroken zijn er bijna nergens. Veel knooppunten zijn incompleet, maar gezien het zeer dichte netwerk is dit geen groot probleem.

Een probleem is de zeer geringe hiërarchie binnen het Tehraanse snelwegennet, er zijn geen autosnelwegen die beter uitgebouwd zijn om doorgaand verkeer te verwerken. Ook de ringstructuur is niet erg duidelijk, alhoewel de Azadegan Expressway het grootste deel van de ringweg vormt. De expressways zijn zelden genummerd, en hebben altijd een naam. De meeste van deze expressways zijn minder dan 15 kilometer lang, en vaak minder dan 10 kilometer. Een vrij groot aantal expressways zijn nog niet volledig ongelijkvloers gemaakt, waardoor men regelmatig een verkeerslicht of verkeersplein tegenkomt, maar deze zijn wel sterk in de minderheid vergeleken met ongelijkvloerse aansluitingen. Veel knooppunten zijn in klaverbladvorm aangelegd. Kenmerkend voor veel aansluitingen is de substandaard uitvoering omdat de ruimte vaak erg beperkt is.

Freeways

Freeways hebben in Iran een interstedelijk belang, en in Tehran beginnen een aantal van deze freeways. De belangrijkste zijn de Tehran - Karaj Freeway naar het westen, de Tehran - Saveh Freeway naar het zuidwesten en de Tehran - Qom Freeway naar het zuiden. Naar het oosten verloopt de Tehran - Pardis Freeway. Naar het noorden verlopen geen freeways, en ook bijna geen gewone hoofdwegen, gezien het bergachtige karakter van dit gebied. Tehran heeft geen buitenring in de vorm van een freeway, het doorgaande verkeer moet van de expressways gebruikmaken.

Wegnummering

In 2015 is een wegnummering van 'Urban Routes' goedgekeurd, die in 2019 is ingevoerd in Tehran.[1] De nummering omvat tweecijferige routes voor de stedelijke expressways en driecijferige routes voor de reguliere stadswegen.

De urban routes zijn genummerd in een grid van oost-west en noord-zuid verlopende wegen. Deze worden met hun windrichting bewegwijzerd, met de Engelse letter voor de windrichting (S = south, N = north, W = west, E = east). Even nummers verlopen oost-west, oneven nummers verlopen noord-zuid. De ringstructuur van Tehran heeft verschillende nummers.

Referenties

Expressways en Freeways in Iran

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayBorujerdi ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 3Freeway 5Freeway 6Freeway 7Freeway 9Freeway 16Freeway 51Qom - Garmsar FreewayTehran - Pardis FreewayGhadir Freeway