Freeway 5 (Iran)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tehran - Saveh Freeway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freeway Iran.svg
Freeway 5 Iran map.png
5
Begin Tehran
Einde Bandar Imam
Lengte 400 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Azadegan Expressway

Afslagsymbool.svg Shahrak-e-Shahab

Afslagsymbool.svg Eslam Shahr

Afslagsymbool.svg Kheyr Abad

Afslagsymbool.svg Asghar Abad

Afslagsymbool.svg Robat Karim

Afslagsymbool.svg Imam Airport

Afslagsymbool.svg Parand

Afslagsymbool.svg Alvandabad

Knooppuntsymbool.svg Saveh - Hamadan Freeway

Afslagsymbool.svg Kaveh

Afslagsymbool.svg Saveh

Afslagsymbool.svg Dastjerd

Afslagsymbool.svg Garangang


Afslagsymbool.svg Arak-East

Afslagsymbool.svg Arak-North

Afslagsymbool.svg Mohajeran


Afslagsymbool.svg Khorramabad

Afslagsymbool.svg Chahar Taq


Afslagsymbool.svg Ahvaz

Afslagsymbool.svg Bandar Imam

De Freeway 5 is een freeway in Iran. De snelweg moet een noord-zuidverbinding gaan vormen vanaf Tehran tot aan Bandar Imam aan de Perzische Golf. Momenteel zijn vier trajecten gereed met een gezamenlijke lengte van 400 kilometer.

Routebeschrijving

Tehran - Garangan

De snelweg begint in het zuiden van Tehran op de Azadegan Expressway, die de zuidelijke ringweg van de metropool vormt. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en voert zuidwestwaarts door de voorsteden op de agrarische hoogvlakte. De snelweg verloopt circa 1.100 meter boven zeeniveau. Vanaf Parand voert de snelweg door kaal en vrijwel onbewoond woestijngebied, maar de hoogteverschillen zijn beperkt. Ten noorden van Saveh takt de Saveh - Hamedan Freeway af naar het westen. De Freeway 5 voert zuidwaarts door de woestijn, langs de oostkant van Saveh. De snelweg wisselt tussen 900 en 1.400 meter hoogte en kent weinig aansluitingen. Bij Garangan eindigt de snelweg circa 250 kilometer voor Esfahan.

Arak Bypass

Een bypass is in gebruik rond de stad Arak. Deze is zo'n 40 kilometer lang en sluit niet op andere snelwegen aan.

Khorramabad - Andimeshk

Een derde traject voert vanaf Khorramabad zo'n 100 kilometer zuidwaarts door de bergen. Dit stuk van de snelweg is erg bochtig en stijgt eerst naar zo'n 1.700 meter boven zeeniveau, om dan te dalen naar 300 meter hoogte ten noorden van Dezful. Er woont bijna niemand in dit deel van de woestijn. De snelweg eindigt aan de noordkant van Andimeshk.

Ahvaz - Bandar Imam

Het vierde en zuidelijkste deel voert door de kustvlakte van Perzische Golf, vanaf de stad Ahvaz zuidwaarts door moerasgebieden naar Bandar Imam. Dit deel verloopt een kilometer of 80 ten oosten van de grens met Irak. In Bandar Imam eindigt de snelweg.

Geschiedenis

Het gedeelte in Khorramabad en Dezful ging in 2006 in aanleg en is 104 kilometer lang. Dit deel van de snelweg verkort de reisafstand vanaf Khorramabad naar de kust met zo'n 60 kilometer. De snelweg is op 11 augustus 2010 opengesteld voor het verkeer.

Op 13 maart 2014 opende een 45 kilometer lang deel tussen Pol-e Zal en Andimeshk.

Referenties


Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Freeway 16Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayGhadir Freeway