Tekstmarkering

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als een woord of getal als markering op het wegdek is aangebracht, wordt dit aangeduid als tekstmarkering. Dit heeft meestal een informatieve, maar soms ook een gebiedende functie.

Tekstmarkering kan toegepast worden ter ondersteuning van een verkeersregel of als zelfstandige verkeersregel. Ook kan het gebruikt worden als (ondersteunende) bewegwijzering, maar dit wordt maar weinig toegepast in Nederland. De letters worden altijd in kapitaal (hoofdletters) uitgevoerd.

Vormen

Vaak voorkomende vormen van tekstmarkering zijn:

  • "Bus" of "Lijnbus" om een busstrook mee aan te duiden;
  • "Taxi" om aan te geven dat een busstrook ook door taxi's gebruikt mag worden;
  • "Stop" om een stopverplichting te verduidelijken. Dit als aanvulling op een stopverplichting middels verkeersteken B7 (STOP-bord) en de bijbehorende stopstreep;
  • Getallen die herinneren aan de maximumsnelheid. Meestal wordt 50 en 80 toegepast, soms wordt zelfs een in kleur uitgevoerd symbool aangebracht.

Doelen

Ter ondersteuning van bewegwijzering worden soms doelen op het wegdek aangebracht. Omdat die goed leesbaar moeten zijn, past zo'n plaatsnaam vaak niet precies in de breedte van een rijstrook. De plaatsnaam wordt dan afgebroken en in delen achter elkaar gelegd, bijvoorbeeld tot LEID- SCHEN- DAM. Ook wegnummers kunnen op het wegdek aangebracht worden, zoals op de A20 bij het knooppunt Kleinpolderplein.

Overigen markering

Markering is een vorm van horizontale bebakening. Naast tekstmarkering worden de volgende soorten markering onderscheiden: