Telemark

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Telemark COA.png
Telemark map.png
Hoofdstad Skien
Grootste stad Skien
Oppervlakte 15.299 km²
Inwonertal 171.000
Lengte snelwegennet 60 km
Eerste snelweg ?
Afkorting 8

Telemark is een fylke in Noorwegen, gelegen in het zuiden van het land. Het fylke telt zo'n 170.000 inwoners en is iets kleiner dan de helft van Nederland. De hoofdstad is Skien.

Inleiding

Telemark is gelegen in het zuiden van Noorwegen, met een korte kustlijn aan het Skagerrak. Het grenst in het zuiden aan Aust-Agder, in het westen aan Rogaland en Hordaland, in het noorden aan Buskerud en in het oosten aan Vestfold. De hoofdstad Skien (uitspraak: Shay-ehn) ligt iets landinwaarts in het zuidoosten van Telemark. Deze regio is enigszins verstedelijkt, met de tweede stad Porsgrunn er vlak bij gelegen. Andere plaatsen zijn vrij klein, landinwaarts gelegen dorpen als Seljord en Dalen hebben nog enig regionaal belang.

Het landschap van Telemark wordt landinwaarts geleidelijk bergachtiger, waarbij de hoogte richting noordwesten oploopt. Het zuidelijke deel van de Hardangervidda is in Telemark gelegen. De hoogste top is echter een geïsoleerde berg, de 1.883 meter hoge Gaustatoppen. De meeste andere hoge bergen liggen wat westelijker. Het landschap van Telemark wordt gekenmerkt door diepe dalen en afgeplatte bergen. Grote delen zijn bebost. Tevens zijn er tal van bergmeren. Telemark wordt soms wel "Noorwegen in miniatuur" genoemd omdat veel landschapsvormen van Noorwegen in Telemark te vinden zijn. Het enige wat Telemark niet heeft zijn grote fjorden. Telemark heeft in de zomer een wat warmer klimaat dan de westkust. Ook is er beduidend minder neerslag dan westelijk van de bergen.

Wegennet

Telemark heeft een vrij dun basiswegennet, vanwege het bergachtige karakter is er geen dicht wegennet. Ook het dunbevolkte binnenland draagt daar aan bij. De E18 langs de kust is deels een motorvei en zal in de toekomst volledig een autosnelweg zijn. De E134 vormt een oost-westroute door het binnenland. Er zijn geen wegen die naar het noorden lopen, de Hardangervidda is vanuit Telemark slecht te bereiken. Het best uitgebouwde wegennet is rond Skien en Porsgrunn. De E134 verloopt over het Haukelifjell, die in de winter slecht te berijden is.

Toeristenwegen

Er zijn geen nasjonale turistveier in Telemark. Wel zijn er tal van landschappelijk mooie wegen. Veel toeristen die via Kristiansand Noorwegen binnenkomen reizen noordwaarts naar het westen van Telemark.

Bruggen

Tunnels

Ondanks het bergachtige landschap heeft Telemark weinig lange tunnels.

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken