Telepass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Telepass of TELEPASS is een elektronisch tolsysteem in Italië. Het werkt met transponders waarmee de tol automatisch betaald wordt en men niet hoeft te stoppen, vergelijkbaar met de télépéage in Frankrijk.

Systeem

Telepass is een systeem met een transponder dat achter de voorruit wordt geplaatst, waarna men via telepass-tolpoorten op tolwegen in Italië kan rijden. Het systeem werkt op alle tolwegen in Italië en wordt uitgebaat door Autostrade per l'Italia.

De grote tolstations op de Italiaanse tolwegen hebben aparte tolpoorten voor Telepass-gebruikers die met gele markeringen op de rijstroken worden aangegeven. Op grote tolstations zijn er vaak meerdere Telepass-poorten, doorgaans aan de linkerzijde, alhoewel voor vrachtwagens vaak een Telepass-poort aan de rechterzijde is. Men kan met 30 km/h door deze poorten rijden. Op tolstations waar geen aparte Telepass-poorten zijn kan men van de reguliere tolpoorten gebruik maken, vaak moet men dan volledig tot stilstand komen.

Telepass wordt ingezet voor de afrekening van de congestieheffing in Milaan en in tal van parkeergarages.

Betaalopties

Er zijn drie vormen van Telepass;

  • Telepass Family, een transponder gelinkt aan een bankaccount.
  • Telepass met ViaCard, een aparte betaalkaart voor tolwegen.
  • Telepass Ricaricabile, een afwijkende transponder waar men vooraf cash kan betalen.

Telepass Ricaricabile is alleen beschikbaar in het zuiden van Italië en kan gebruikt worden om de tol vooraf cash te betalen bij een Punto Blu. Hiervoor is geen credit card of bankpas noodzakelijk.

Een contract voor een Telepass is slechts mogelijk wanneer gebruikers een Italiaanse bankrekening hebben. In theorie kunnen buitenlanders gebruik maken van Telepass Ricaricabile, maar de manier van vooraf betalen is omslachtig en bovendien is het alleen te gebruiken in de regio Napoli-Salerno en Sicilië, waar weinig buitenlanders komen met hun eigen auto.

Geschiedenis

In 1988 kwamen alle tolwegen van Italië onder één tolsysteem, en sinds 1989 is Telepass te gebruiken op de Italiaanse tolwegen. In 2006 is in het zuiden van Italië de Telepass Ricaricabile geïntroduceerd, omdat in dit deel van Italië mensen niet altijd een credit card of bankpas hebben. Sinds 2012 kan de congestieheffing in Milano (Area C) ook met Telepass betaald worden.[1] Sinds 2015 is Telepass ook te gebruiken op de elektronische tolwegen ten noorden van Milano, die het systeem Multilane Free Flow gebruiken.

Externe links

Referenties