Temburong Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Temburong Bridge

Jambatan Temburong

جمبتن تمبوروڠ

Blank.png
Temburong Bridge map.jpg
Overspant Brunei Bay
Rijstroken 2x2
Totale lengte 26.200 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 17-03-2020
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Temburong Bridge (Malay: Jambatan Temburong, Jawi جمبتن تمبوروڠ) is een brug in Brunei. De brugverbinding heeft een totale lengte van 26,2 kilometer, waarvan 14,5 kilometer over de Brunei Bay en verbindt beide delen van het land met elkaar. De hoofdbrug is een tuibrug.

Kenmerken

Het land Brunei is gelegen op het eiland Borneo en bestaat uit twee delen die niet met elkaar verbonden zijn over land. Verkeer tussen beide delen van het land moest oorspronkelijk omrijden via Maleisië. Het westelijk deel is sterk ontwikkeld, waar de hoofdstad Bandar Seri Begawan is gelegen. Het oostelijk deel is nog nauwelijks ontwikkeld. Ertussen ligt de Brunei Bay.

De brug is in totaal 26,2 kilometer lang. De eigenlijke overspanning over de Brunei Bay is 14,5 kilometer lang, maar aan de kant van Temburong voert nog een circa 11,7 kilometer lang viaduct over de moerassen. De verbinding over de Brunei Bridge heeft twee tuibruggen, namelijk direct bij de kust bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan en een tweede overspanning over de Eastern Channel. De tuibruggen worden verbonden met twee lange liggerbruggen over de Brunei Bay. De brug gaat kortstondig over het kleine eilandje Baru-Baru. De brug heeft 2x2 rijstroken en is onderdeel van een 30 kilometer lange wegverbinding tussen Bandar Seri Begawan en Labu. Het westelijke deel van deze route op het vasteland ligt in een tunnel, het oostelijke deel op maaiveld in een laaggelegen rivierdelta.

Geschiedenis

De bouw van de Temburong Bridge was het grootste infrastructuurproject van Brunei. Na jaren discussie werd de bouw van de brug definitief in mei 2013 aangekondigd.[1] Het project kostte $ 1,6 miljard. Op 4 februari 2015 is het eerste contract getekend[2] en de bouw begon officieel op 16 januari 2016.[3][4][5]

De brug is op 17 maart 2020 voor op schema opengesteld voor het verkeer vanwege de coronavirusuitbraak, zodat verkeer binnen Brunei niet getroffen werd door beperkingen van internationaal verkeer dat voorheen een stuk door Maleisië moest reizen.[6] Een officiële openstellingsceremonie heeft daarna niet meer plaatsgevonden. Wel werd op 15 juli 2020 de officiële naam van de brug bekend gemaakt, de Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien Bridge, vernoemd naar Omar Ali Saifuddien III (1914-1985), de 28e sultan van Brunei tussen 1950 en 1967.[7]

Referenties