Texas U-turn

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Texas U-turn of Texas turnaround is een type U-turn die voornamelijk in de Amerikaanse staat Texas wordt toegepast. Bij een Texas U-turn kan verkeer op de frontage road de andere kant op rijden zonder verkeerslichten tegen te komen.

Kenmerken

Veel freeways in Texas hebben frontage roads, parallelwegen die geen onderdeel zijn van de snelweg zelf. Deze hebben in en rond steden vaak éénrichtingsverkeer. Wanneer verkeer vanaf een perceel de frontage road opdraait, kan men alleen rechtsaf slaan. Om linksaf te slaan moet men eerst de frontage road tot de eerste aansluiting volgen, en vervolgens via een U-turn draaien om de andere kant op te rijden. Deze hele handeling kan voldaan worden zonder verkeerslichten tegen te komen.

Toepassing

Een Texas U-turn wordt zowel toegepast op plekken waar de snelweg hoger of lager ligt dan de frontage roads. Bij een laaggelegen snelweg gaat de kruisende weg over de snelweg heen met een viaduct. Hier is dan een breder viaduct nodig om de Texas U-turn mogelijk te maken. Bij een hooggelegen snelweg gaat de snelweg met een viaduct over de kruisende weg heen. In dit geval dient het viaduct langer te zijn om de Texas U-turn mogelijk te maken.

Locaties

Texas U-turns komen voornamelijk in de staat Texas voor, maar ook wel elders, met name in de zuidelijke en midwestelijke staten. Op 20 juli 2019 opende de eerste Texas U-Turn in California, gelegen in de State Route 47 in California in de haven van Long Beach.[1]

Zie ook

Referenties