Thăng Long Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cầu Thăng Long
Overspant Sông Hồng
Rijstroken 2x2
Totale lengte 3.250 meter
Hoofdoverspanning meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 09-05-1985
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Thăng Long Bridge (Vietnamees: Cầu Thăng Long) is een dubbeldeks stalen vakwerkbrug in Vietnam, gelegen bij de hoofdstad Hanoi. De brug overspant de rivier de Sông Hồng (Red River).

Kenmerken

De Thăng Long Bridge is in totaal 3.250 meter lang, met 25 overspanningen. De brug is dubbeldeks, met een onderste dek voor 2 spoorlijnen en langzaam verkeer. Dit brugdek is 14,5 meter breed. Het bovenste dek is 21 meter breed, met 4 rijstroken zonder fysieke rijbaanscheiding en voet/fietspaden aan de buitenkant. De brug sluit aan op de westelijke ringweg van Hanoi en verbindt de stad met de luchthaven.

Geschiedenis

De brug in aanbouw.

De aanleg van de brug duurde 11 jaar, van 1974 tot 1985. Het ontwerp werd gemaakt met hulp van Chinese experts, evenals een deel van de bouw. Tussen 1972 en 1977 werd de aanleg gesteund door China, maar de slechte relatie tussen China en Vietnam beëindigde deze hulp in 1978. Daarna werd de brug met hulp van de Sovjets afgebouwd. De brug is uiteindelijk op 9 mei 1985 opengesteld voor het verkeer. De aanleg van de brug duurde het langste van alle bruggen bij Hanoi. Het was de eerste brug die Hanoi richting het noorden ontsloot.

Referenties