Thailand

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Thailand.svg
เมืองไทย - Mueang Thai
Thailand.png
Hoofdstad Bangkok
Oppervlakte 513.120 km²
Inwonertal 68.863.000
Lengte wegennet 62.985 km
Lengte snelwegennet 601 km[1]
Eerste snelweg 1981[2]
Benaming snelweg ทางด่วน - Thang Duan
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode THA

Thailand (Thai: ประเทศไทย Pratheṣ̄thịy), voluit het Koninkrijk Thailand (Thai: ราชอาณาจักรไทย Rāch xāṇācạkr thịy) is een land in Zuidoost-Azië. Het land telt 68 miljoen inwoners en is 12 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Bangkok.

Inleiding

Geografie

Thailand heeft een enigszins opvallende geografie, met een groot centraal deel en een flink stuk van het zuidelijke schiereiland Malakka. Het land meet maximaal 1.650 kilometer van noord naar zuid en 800 kilometer van oost naar west. Het smalste deel op het Malakka-schiereiland is echter maar 12 kilometer breed. Het land grenst in het westen aan Myanmar, in het noorden en oosten aan Laos en in het zuidoosten aan Cambodja. De zuidelijke grens wordt gevormd door Maleisië. De hoofdstad Bangkok ligt centraal in het land. Het is tevens de enige echt grote stad van het land, 10 keer zo groot als het volgende grootste stedelijke gebied; dat van Pattaya. Chiang Mai is de derde stad van Thailand.

Het land bestaat uit een grote centrale vlakte, doorsneden door enkele lage heuvelruggen. De grens met Laos wordt grotendeels gevormd door de rivier de Mekong. Gezien de regio kent deze centrale vlakte bijzonder weinig bos, de aangrenzende buurlanden zijn aanzienlijk dichter bebost. Het noorden van Thailand is bergachtig, met de Doi Inthanon op 2.565 meter. Naar het zuiden toe blijft het grensgebied met Myanmar bergachtig, waarbij de bergen op het Malakkaschiereiland in de zee overgaan. Het schiereiland is op het Thais grondgebied 12 kilometer breed op z'n smalst, en 200 kilometer op zijn breedst. Dit gebied bestaat uit heuvels en lage bergen, bedekt met tropisch regenwoud.

Thailand heeft een enigszins variabel klimaat, het noorden inclusief de regio Bangkok heeft een tropisch savanna-klimaat, het zuiden heeft een moessonklimaat. Er is sprake van een nat en droog seizoen. In Bangkok valt circa 1.650 mm regen per jaar, het dubbele van Nederland. De neerslag is echter ongelijk verdeeld, in de periode november-maart valt bijna geen neerslag, terwijl in mei en augustus-oktober zeer veel neerslag valt. De gemiddelde maximumtemperatuur in Bangkok bedraagt het hele jaar door 32-35°C.

Demografie

Het inwonertal van Thailand verdrievoudigde van 20 miljoen in 1950 naar 63 miljoen in 2000. De bevolkingsgroei is sinds de jaren '80 echter afgezwakt, met name door een afnemend geboortecijfer. Van de bevolking woont ongeveer de helft in steden, maar Thailand heeft maar één echt grote stad, de hoofdstad Bangkok en zijn suburbs. De overige steden buiten de regio Bangkok zijn veel kleiner, de verhouding tussen Bangkok en de grootste steden daarbuiten is één van de meest ongebruikelijke ter wereld. De agglomeratie Bangkok is 100 keer zo groot als Hat Yai, de grootste stad van Thailand buiten de regio Bangkok. Het is de enige mega-agglomeratie van meer dan 10 miljoen inwoners in de wereld die zo dominerend is ten opzichte van andere steden in het land.

Thailand is een relatief heterogeen land, de Thai vormen 96% van de bevolking, van andere groepen maken alleen Birmezen nog 2% uit. Het aantal arbeidsmigranten neemt echter wel toe. In Thailand wordt het Thai gesproken, een taal die sterke overeenkomsten heeft met het Lao. Het Thais heeft een eigen schrift. Het Thaise schrift heeft ook eigen tekens voor cijfers, maar in de praktijk worden de westerse cijfers ook vaak gebruikt. Het schrift heeft overeenkomsten met het Lao, dat echter minder tekens heeft dan het Thais. Er is geen eenduidig systeem voor de transliteratie van het Thais, zodat het Thais vaak op verschillende manieren geschreven wordt. Het Engels wordt op scholen onderwezen maar het aantal sprekers die meer dan een basale kennis hebben is relatief laag, zeker buiten Bangkok en andere toeristengebieden.

Economie

Thailand is één van de opkomende markten. Vanaf midden 20e eeuw gold Thailand als één van de meest ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië, mede doordat het niet betrokken was bij de vele oorlogen in de regio. Het land is niet op één grondstof gericht en heeft een gevarieerde export van elektronica, machines, rubber, landbouw en in beperkte mate mijnbouwproducten. Het toerisme speelt ook een belangrijke rol, Thailand is historisch gezien de belangrijkste toeristische bestemming in Zuidoost-Azië, dit was al zo tijdens de jaren '60-70 toen in veel buurlanden oorlogen werden gevoerd.

Nog steeds is bijna de helft van de bevolking werkzaam in de landbouw, vooral buiten de regio Bangkok. Thailand was lange tijd de belangrijkste exporteur van rijst ter wereld, maar is in recente jaren ingehaald door andere Aziatische landen. Thailand heeft grote oppervlaktes vruchtbaar land, het hoogste aandeel in de hele Mekong-regio. Het belang van de landbouw in de Thaise economie is echter krimpend.

Thailand heeft eveneens een grote informele sector, naar schatting werkt bijna tweederde van de arbeiders in Thailand in de informele sector. In de jaren '90 verhuisden veel mensen van het platteland naar Bangkok om daar werk te vinden als straatverkoper. Veel arbeiders in de informele economie hebben een laag opleidingsniveau. Veel arbeidsmigranten werken eveneens in de informele sector.

Geschiedenis

Vanaf de 11e eeuw migreerden de Tai vanuit het binnenland van Zuid-China naar wat nu Thailand is. Zij werden al sinds de 12e eeuw als Siamees aangeduid. Diverse koninkrijken hebben over het gebied geregeerd. Europese invloed ontstond vanaf 1511 toen een Portugese missie werd opgericht. Thailand werd echter niet gekoloniseerd, een serie koninkrijken maakten de macht uit, ondanks druk van de Fransen en Britten. Het land stond vanaf de 18e eeuw bekend als Siam. Na een revolutie in 1932 werd het land een grondwettelijk koninkrijk en veranderde zijn naam naar Thailand. Vanaf de jaren '50 werd Thailand een belangrijke bondgenoot van de Amerikanen en stond centraal in de anti-communistische strijd in Zuidoost-Azië. Thailand heeft sinds 1932 een afwisseling van een democratische monarchie en een militaire dictatuur gekend, ook tegenwoordig nog. De Thaise koning heeft weinig macht maar wel veel aanzien.

Wegennet

Thailand heeft een behoorlijk dicht wegennet, wat mede komt door de vele kleine en middelgrote steden die bijdragen aan een hoge bevolkingsdichtheid in Centraal-Thailand. Het wegennet omvat ongeveer 68.000 kilometer weg, waarvan het overgrote deel verhard is. In Thailand liggen vrij weinig snelwegen, er wordt een onderscheid gemaakt tussen motorways, wat altijd snelwegen zijn en meestal tol heffen, en expressways, die soms als snelweg zijn uitgebouwd, met name rond Bangkok, en verder vaak 2x2 of 2x3 hoofdwegen zijn met gelijkvloerse kruispunten. Het netwerk van de expressways is behoorlijk uitgebreid en bijna alle gebieden en grotere steden worden door zulke wegen ontsloten. De motorways liggen enkel rond Bangkok.

Het wegennet is duidelijk gecentreerd op de hoofdstad Bangkok. Door de stad lopen diverse snelwegen, via spectaculaire bruggen. Alhoewel er geen echte ringweg is, zijn er wel diverse bypasses. De snelwegen in Bangkok zijn doorgaans met 2x3 of 2x4 rijstroken uitgebouwd. Veel snelwegen lopen op viaducten over de stad, de langste viaductconstructie van de wereld loopt in Bangkok met 42 kilometer lengte. Ondanks dat er een aantal snelwegen zijn in Bangkok, kent de stad nog steeds gigantische opstoppingen, die vaak de hele dag duren. Een probleem is de slechte scheiding van ongemotoriseerd verkeer en snelverkeer, smalle straten, ongeregelde kruispunten en een slechte naleving van verkeersregels die regelmatig voor een gridlock zorgen.

Hoofdwegennet

Wegnummer van een hoofdweg.

Buiten Bangkok lopen er voornamelijk expressways, die vaak deels als snelweg zijn uitgebouwd. De wegen hebben soms een enigszins onlogische routevorming, en zijn vaak deels vervangen door kortere wegen.

De Route 1 loopt vanaf Bangkok naar de grens met Myanmar bij Mae Sai en is 1.007 kilometer lang, het grootste deel als 2x2 expressway. De Route 2 takt even ten noorden van Bangkok van de Route 1 af en loopt naar de grens met Laos bij Nong Khai en is 537 kilometer lang, en is op de laatste 60 kilometer na als Expressway uitgebouwd. De Route 3 loopt vanaf Bangkok naar Trat, en is 360 kilometer lang, op de eerste 60 kilometer na een Expressway. Langer is de Route 4, die vanaf Bangkok tot de grens met Maleisië over 1.280 kilometer en is over de eerste 485 kilometer en laatste 75 kilometer als Expressway uitgebouwd.

Andere belangrijke 2x2 wegen zijn de Route 9 die een 72 kilometer lange westelijke bypass van Bangkok vormt, de Route 11 die vanaf Lampang naar Chiang Mai loopt over 106 kilometer, de Route 32 die vanaf Bangkok naar Nakhon Sawan over 180 kilometer loopt, de Route 340 van Bangkok naar Suphan Buri over 70 kilometer en de Route 344 vanaf Chonburi naar Klaeng over 105 kilometer.

Flag of Thailand.svg Routes in Thailand Flag of Thailand.svg

123479111221222324313233343536373841424344


Snelwegennet

Wegnummer van een tolvrije snelweg.
Wegnummer van een tolsnelweg.

Het echte snelwegennet zijn de motorways, waarvan er maar een klein aantal deze status hebben. Desondanks kunnen Expressways wel een snelwegstatus hebben. De Route 7 is een tolsnelweg vanaf Bangkok via Chonburi naar Pattaya over 115 kilometer, en loopt parallel aan de Route 34, die eveneens hoogwaardig is uitgebouwd. De Route 9 is een motorway aan de oostkant van Bangkok over 66 kilometer, en vormt samen met de rest van Route 9 een 170 kilometer lange ringsnelweg om Bangkok, alhoewel het meer een langwerpig ovaal is dan een echte ringweg.

Er zijn plannen om het motorwaynetwerk drastisch uit te breiden naar 4.155 kilometer. De Route 5 moet een 756 kilometer lange motorway worden tussen Bangkok en Chiang Mai en de bestaande Route 1 deels vervangen. De Route 6 moet vanaf Bangkok naar de grens met Laos bij Nong Khai lopen, en de Route 2 vervangen. De Route 7 bestaat al deels tot Pattaya, en moet verlengd worden tot aan Rayong en 292 kilometer lang worden. De Route 8 moet de Route 4 en andere wegen vervangen en vanaf Bangkok zuidwaarts lopen tot Songkhla over 951 kilometer.

Dubbelbaans wegen in Thailand worden in het Engels een expressway genoemd. Ze zijn echter niet van dezelfde ontwerpstandaard als bijvoorbeeld de expressways in China, India of Maleisië. Met de term expressway wordt in Thailand een dubbelbaans weg bedoeld, die doorgaans niet volledig ongelijkvloers zijn. Eigenlijk is de Britse term dual carriageway meer toepasselijk dan de term expressway, die in de meeste landen een volledig ongelijkvloerse weg betekent. Het netwerk van dubbelbaans wegen in Thailand is fors, bijna alle doorgaande wegen vanaf Bangkok zijn een expressway naar alle hoeken van het land.

Toekomst

Op 23 november 2015 is een wegenplan ontvouwd voor de aanleg van 6.612 kilometer motorway tussen 2016 en 2036. Dit plan kost 2100 miljard baht (€ 55 miljard).[3] Tevens is in dit plan een nieuwe nummering van de 21 geplande motorways bekend gemaakt, met M-nummers lopend van M2 t/m M92.[4]

Flag of Thailand.svg Expressways in Thailand Flag of Thailand.svg

Route 1Route 3Route 6Route 7Route 9 - Ring BangkokRoute 31Route 35Route 338Bang Na ExpresswayBang Sue - Taling Chan ExpresswayChalong Rat ExpresswayNakhon ExpresswaySirat Expressway


Asian Highways

Asian Highways in Thailand

AH1AH2AH3AH12AH13AH15AH16AH18AH19AH112AH121AH123


Wegnummering

De National Roads 1 t/m 4 zijn de radiale wegen van Bangkok en lopen in een spinnenweb naar respectievelijk het noorden, noordoosten, zuidoosten en zuiden. De tweecijferige wegen zijn aftakkingen van de ééncijferige hoofdwegen en zijn dus gezoneerd. Driecijferige wegen zijn weer aftakkingen van tweecijferige wegen. Er is niet een echt goede hiërarchie, driecijferige wegen kunnen ook als snelweg zijn uitgebouwd en belangrijke routes vormen. Over het algemeen zijn de hogere nummers wel korter dan de lagere nummers.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is meestal in het Thai en Engels. Het Thai wordt in een afwijkend schrift weergegeven, het Thaise schrift. Sommige borden zijn enkel in het Thai. Snelwegen hebben groene wegwijzers met witte letters, lokale wegen hebben witte borden met zwarte letters.

Verkeersborden

Een mix van Amerikaanse en Europese verkeersborden worden in Thailand gebruikt.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea