The Bronx

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Bronx (ook wel kortweg Bronx) is een borough van New York City. De borough is de enige van de stad die op het vasteland ligt en is het noordelijk deel van de stad. De Bronx heeft een oppervlakte van 148,7 km² en telt 1.356.000 inwoners.

Inleiding

The Bronx ligt in het noorden van New York City, zonder een duidelijk centrum. Tot the Bronx behoren enkele kleine eilanden in de Long Island Sound, met name City Island en Hart Island. In het zuiden wordt the Bronx gescheiden van Manhattan door de Harlem River, en van Queens door de East River. De Hudson River ligt tussen the Bronx en New Jersey. Ten noorden van the Bronx ligt Westchester County, voornamelijk de steden Yonkers, Mount Vernon en Pelham. The Bronx is duidelijk een stuk stedelijk dan Westchester County, met veel appartementencomplexen. The Bronx had een torenhoge criminaliteit, waar de borough bekend om stond, wat sinds midden jaren '90 gestaag aan het dalen is. Desondanks geldt the Bronx als het minst aantrekkelijke deel van de stad. Met name het zuiden bestaat vrijwel geheel uit sociale woningbouwflats, in het noorden zijn ook rijtjeshuizen. Het uiterste oosten en City Island hebben een meer suburbaan karakter met vrijstaande huizen. In het noorden liggen een aantal grote parken.

Wegennet

Onderliggend wegennet

The Bronx heeft een aantal brede boulevards, waarbij de Grand Concourse veruit de belangrijkste is met 4 rijbanen en 8 rijstroken. Andere wegen zijn minder breed en aan het uiterlijk is niet altijd goed te zien wat grote doorvoerwegen zijn en wat gewone wegen. De US 1 loopt door the Bronx, evenals de US 9, de enige US Highways in New York City. Westchester Avenue is een onderliggende schakel naar het noordoosten. Door de bouw van de snelwegen zijn de onderliggende schakels niet zo belangrijk meer voor het doorgaande verkeer.

Autosnelwegen

De aanleg van de eerste parkways begon eind jaren 30 in de vorm van de Henry Hudson Parkway die een noord-zuidroute door het westen van de Bronx vormt en op de grens met Yonkers overgaat in de Saw Mill River Parkway. De Mosholu Parkway loopt daar ook, maar is eigenlijk een grote toerit. The Bronx kent 5 noord-zuidsnelwegen, de Henry Hudson Parkway, de Major Deegan Expressway, Bronx River Parkway, Hutchinson River Parkway en de New England Thruway. De meeste snelwegen komen samen op het immense Bruckner Interchange in het zuidoosten van the Bronx. Hier komen de Cross Bronx Expressway (I-95), Bruckner Expressway (I-278), Clearview Expressway (I-295) en Hutchinson River Parkway samen. De Sheridan Expressway vormt een korte schakel tussen de I-95 en I-278. De Interstate 695 vormt een schakel tussen de I-295 en I-95 voor verkeer vanaf Queens naar het noorden.

Oeververbindingen

Omdat the Bronx op het vasteland ligt zijn er niet zo veel grote bruggen als in de andere 4 boroughs. Met Manhattan zijn voornamelijk kleine bruggen, ook in het onderliggend wegennet over de Harlem River. Over de East River liggen drie grote bruggen, de Triborough Bridge, Bronx-Whitestone Bridge en de Throgs Neck Bridge, allen naar Queens. Naar New Jersey zijn geen bruggen of tunnels.

Referenties


Wegen in the Bronx

Autonelwegen

Major Deegan Expressway Cross Bronx ExpresswayNew England Thruway Bruckner Expressway Clearview Expressway Van Wyck Expressway Interstate 695 Sheridan ExpresswayBronx River ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayMosholu Parkway

Hoofdwegen

Boston RoadBroadwayBronx and Pelham ParkwayFordham RoadGrand ConcourseGun Hill RoadWestchester Avenue

Bruggen en tunnels

Bronx-Whitestone BridgeHenry Hudson BridgeThrogs Neck BridgeTriborough BridgeWashington Bridge

Zie ook: BrooklynManhattanNew JerseyLong IslandQueensStaten IslandWestchester County