Theißtalbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theißtalbrücke
Overspant Theißtal
Rijstroken 2x3
Totale lengte 507 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 46 meter
Openstelling 1939 / jaren 1970
Verkeersintensiteit 91.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Theißtalbrücke is een Talbrücke in Duitsland, gelegen in Hessen. Het viaduct is onderdeel van de A3 en gelegen bij Niedernhausen.

Kenmerken

De Theißtalbrücke bestaat feitelijk uit twee parallelle overspanningen. De oostelijke overspanning is een gemetselde boogbrug met een hooggelegen dek en verwerkt verkeer richting noorden. De westelijke overspanning is een liggerbrug en verwerkt verkeer richting zuiden. Het viaduct is 507 meter lang en ligt maximaal 42 meter boven het Theißtal. Het viaduct overspant de Theißbach, een klein riviertje bij Niedernhausen. Over het viaduct loopt de A3 van Köln naar Frankfurt.

Geschiedenis

In de periode 1937-1939 is de eerste overspanning aangelegd als onderdeel van de Reichsautobahn van Köln naar Frankfurt. Het viaduct is tijdens de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd gebleven en is één van de weinige grote Talbrücken op de A3 tussen Köln en Frankfurt die nog van voor de Tweede Wereldoorlog dateert.

In de jaren '70 is de A3 tussen Köln en Frankfurt naar 2x3 rijstroken verbreed. Hiertoe is bij de Theißtalbrücke een tweede overspanning gebouwd, ten westen van de oude overspanning, om zodoende het historische beeld van de boogbrug vanuit Niedernhausen te waarborgen. In de periode 1974-1976 is de tweede overspanning gebouwd als liggerbrug.

Tussen 1998 en 2000 is ten westen van de verkeersbrug een spoorbrug gebouwd voor de hogesnelheidslijn van Köln naar Frankfurt.

In de periode 2009-2010 is de Theißtalbrücke gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 91.800 voertuigen over het viaduct, die daarmee vrij hoog belast is.

Referenties